Det catalanske køkken – et af verdens rigeste

Det catalanske køkken dækker over mad og drikke med oprindelse i Països Catalans; det vil sige Catalonien, de baleariske øer (Mallorca, Ibiza og Menorca) en stor del af Valencia, noget af Aragon, Andorra, og en lille del af Sydfrankrig øst for Pyrenæerne tæt ved Perpignan. Tilsammen udgør de ét af de mest velsmagende, mest anerkendte og sundeste køkkener i verden.

Overordnet set hører det catalanske køkken ind under vestlig middelhavskost. De fleste har derfor stiftet bekendtskab med catalansk mad, måske uden at vide det. Det catalanske køkken bygger ikke overraskende i høj grad på ingredienser, man finder langs netop middelhavskysten. Nogle splitter det catalanske køkken op i det catalanske “havkøkken” og det catalanske “bjergkøkken”, der er mere fokuseret på råvarer fra land. I de indre områder af Catalonien er svin ofte en central del af maden, mens fisk udgør en væsentlig del langs kysten.

Af andre centrale ingredienser kan nævnes; tomat, hvidløg, aubergine, rød peber (en større og mere smagfuld udgave end den vi kender i Danmark), oliven(olie), masser af frugter og grøntsager, lufttørret kød og fisk, oste, sardin, ansjoser og andre “stærke” fisk, tun og torsk, lammekød og fjerkræ, druer og vin, eddiker og så videre. Cataloniens køkken er også kendt for sine smagfulde stuvninger og gode pølser, og i det hele taget er køkkenet kendetegnet ved en stærk umami-komponent.

Calçots

Calçot (udtales kalzots) er en aflang grøn pepper, der minder lidt om en porre. Calçots spises, når de aflange frugter er klar, typisk i marts, når vinteren er ovre. Tilberedningen foregår over kul som ved grill, og spisningen er en social begivenhed, hvor familie og venner samles. Begivenheden kaldes calçotada. Der drikkes vin eller cava til, og efter tilberedningen af Calçots bruger man grillen til brød og kød

Calçots spises ved, at man trækker de yderste lag løg af. Den inderste delikate del dyppes så i en specielt sauce lavet til anledningen, og man sænker hele Calçot’en langsomt ned i sit tilbagelænte gab, som var man en sabelsluger. Det ser ret sjovt ud!

Esqueixada de bacallà

Esqueixada er en slags torskesalat. Den består af flået, tørret og afsaltet torsk blandet med tomat, løg og pebre. Dressingen består af olivenolie. Sommetider drøjes salaten med hele oliven og hårdkogte æg. Esqueixada de bacallà er en sommerret. Tørret, flået torsk indgår i flere forskellige catalanske retter, et andet eksempel er salvitxada.

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet er en grundsten i det catalanske køkken. Som navnet antyder, er der simpelthen tale om brød med tomat. Man tager et stykke frisk, godt brød – for eksempel en baguette – og deler det på langs. Så gnubber man lidt hvidløg over, derefter indersiden af nogle tomater indtil brødet har optaget væden fra tomaterne. Til sidst lidt god olivenolie hen over og salt til smag.

Alioli

Alioli er en catalansk hvidløgsmayonnaise, der bruges i mange sammenhænge. Blandet andet sammen med patatas bravas. Saucen tilberedes af hvidløg, olivenolie og som regel også æg, for at få mere konsistens. Saucen varieres af og til med forskellige andre ingredienser, for eksempel sennep. Navnet alioli er en sammenskrivning af de latinske ord for hvidløg og olie.

Patatas bravas

Patatas bravas er en catalansk tapas, der mætter mere end de fleste andre tapas. Spiser man tapas i Catalonien, er patatas bravas ofte en af dem, ligesom vi i Danmark også spiser kartofler i forskellige former til meget af vores mad. Patatas bravas serveres som regel med to saucer; alioli, og salsa brava som er mere stærk.