Córdoba den mauriske hovedstad i Andalusien

To timers kørsel nord for Málaga ad motorvejen ligger Córdoba på den hede slette ved bredden af Guadalquivir-floden, lidt længere oppe ad floden end Sevilla. Córdoba blev grundlagt af romerne i 152 f.Kr. og blev senere det mauriske Spaniens hovedstad og et kulturelt og uddannelsesmæssigt kraftcenter med en ufattelig rigdom. Fra det 11. årh. var byen et blomstrende jødisk samfund.

Men som alle andre andalusiske byer faldt Córdoba til sidst i 1236 for den kristne overmagt, og byens storhed falmede betydeligt. Pest og sygdom, krige med franskmændene under Napoleonskrigene og endnu mere lidelse under Den Spanske Borgerkrig reducerede byen til en skygge af sig selv. I dag er byen dejlig og ganske velstående som følge af olivenolieproduktionen og turistindustrien.

La Mezquita – Córdobas vartegn

Códoba er nok bedst kendt for det største af sine mauriske monumenter, La Mezquita, den mest fantastiske moské, som maurerne nogensinde har bygget – kun moskéen i Mekka er større. Åben mandag-lørdag 10.00-19.30, søndag og helligdage 14.00-19.00.

Moskeen – den oprindelige La Mezquita

Moskéen, der er overordentlig velbevaret, blev bygget af Abd ar-Rahman 1. over resterne af en gammel, vestgotisk kirke, der igen var bygget over et romersk tempel. Den oprindelige moské blev påbegyndt i 736 og blev fuldført i 796. I det 9. årh. blev Córdoba mål for pilgrimsrejser, og i det 10. årh. var det en af de største og mest statelige af Europas byer. Man går ind i moskéen gennem Patio de los Naranjos, en plads, der er kantet af appelsintræer og hvor der også står resterne af en fontæne. Oprindelig var der ikke nogen mur mellem patioen og marmorsøjlerne indenfor, og træerne fungerede som en fortsættelse af søjlegangen og filtrerede det stærke sollys, så man kunne gå i skyggen og fordybe sig i bøn og tanker. De ca. 580 søjler stammer fra vestgotiske og romerske kirker, og de fleste er af marmor og forbundet med røde og hvide hesteskoformede buer. Det ottekantede bederum mihrab, der er orienteret mod Mekka, blev tilføjet i det 10. årh. af al-Hakam 2. Væggene er udsmykket med prægtige gyldne, røde og grønne mosaikker, der var en gave fra den byzantinske kejser Nicephoras Phocas 2., og kunstfærdige buer danner en hvælving højt oppe.

Katedralen – tilføjet La Mezquita i 1523

Katedralen, der ikke rigtig passer ind i helheden blev tilføjet i 1523 af Karl 5., der senere fortrød at have ødelagt harmonien i moskéens enkle skønhed. Katedralen er et besøg værd på grund af sine korstole af mahogni, der er udskåret af Pedro Duque Cornejo. I nærheden ligger Capilla de Villaviciosa, der er bygget i 1377 og som er et strålende eksempel på arkitektur i mudéjar-stil.

Rundt om Còrdobas perle

De smalle, hvidkalkede gader rundt om moskéen er et orgie af farver om sommeren, hvor skarlagenrøde og lyserøde geranier strømmer ud fra hver en balkon. Nordøst for moskéen ligger Callejón de las Flores, der er en af de smukkeste gader. Uden for moskéen ligger det jødiske kvarter, La Judería, der er et spændende virvar af smalle gader, og her ligger en af de tre synagoger, der overlevede den kristne generobring af Andalusien. I nærheden er der et marked med kunsthåndværk og et tyrefægtemuseum. Vest for moskéen ved floden ligger Alcázar, et palads i mudéjar-stil fra det 14. årh. Paladsets skyggefulde haver har udsigt over den gamle, romerske bro over Guadalquivir-floden og en original maurisk vandmølle.