Connemara i Galway

Connemara i Galway, Irland, Yeats’ fyrstelige skønhed

Connemara er vanskelig at få hold på: Det er ikke en by og ikke en dal, men et område af vild og poetisk skønhed i Galway, en del af Irland, der er kendt for sit romantiske landskab. Connemara, der udgør den vestlige tredjedel af County Galway, var engang en del af den største private ejendom i Irland. Området er vildsomt, isoleret og for det meste ubeboet, dets tørvemoser og klippekyster fremmaner digteren Yeats’ vision af “en frygtelig skønhed” og er den vigtigste grund til, at så mange malere og digtere føler sig tiltrukket til disse egne. Den yderst naturskønne Sky Road er en af det vestlige Irlands dejligste (og mindst trafikerede) ruter, en stejl og smal bjergvej, der slynger og snor sig langs kysten mod udsigter til The Twelve Bens, et dusin skarpskårne – ofte tågeindhyllede – bjergtoppe på op til 725 m’s højde. Her ligger det utæmmede hjerte i Connemara National Park, 1520 ha med heder, græsgange og nogle af Irlands bedste vandreruter. Flokke af kronhjorte og Connemara-heste, den eneste ægte irske hesterace, kan undertiden ses rundt om i nationalparken.

Rosleague Manor

Inden for synsvidde af The Twelve Bens og nær indgangen til nationalparken ligger Rosleague Manor, et vidunderligt indslag i oplevelsen af Connemara. Det ejes og drives af søskendeparret Paddy og Anne Foyle, og den toetages hovedbygning i regency-stil tiltrækker lystfiskere, som kommer for at nyde det ypperlige lakse-, ørred- og havfiskeri. Alle andre kommer for at nyde det komfortable herregårdsliv og Paddys berømmede middage med fisk, skaldyr og hjemmedyrkede grøntsager, der er indbegrebet af atmosfæren i Connemara.

Information

Clifden er områdets “hovedstad”, 80 km nordvest for Calway. National Park Visitor Centre, Letterfrack, parken er åben fra påske til midt i oktober. Rosleague Manor ligger ca. 10 kilometer nord for Clifden i Letterfrack. Arts Festival i Clifden finder sted midt i september; Connemara Pony Show i Clifden 3. torsdag i august.