Blarney Castle og Bunratty Castle i Irland

Blarney Castle i Cork og Bunratty Castel i Clare. Læs mere om de to slotte og få inspiration til din kulturrejse til Irland.

Blarney Castle

Kan man besøge Irland uden at kysse Blarney-stenen? Ikke, hvis man ønsker sig “et godt snakketøj”, den værdifulde gave, som den irske digter og skuespilforfatter Oscar Wilde besang, da han beskrev sit eget folk som “en nation af store fiaskoer, men med de største talegaver siden de gamle grækere.” “Et mylder af mennesker kommer hertil fra de fjerneste egne af verden, klatrer op ad de 127 stejle trin i det 500 år gamle Blarney Castle, lægger sig på ryggen over en 35 m dyb afgrund (“holdere” med stærke arme sikrer, at der ikke sker uheld, men ingen synes at tænke over smittefaren) og vrider og vender sig i højst uflatterende stillinger for at komme til at kysse en sten, man mener er blevet bragt hertil fra Skotland i 1314. Andre hævder, at denne aflange kalkstensblok stammer helt tilbage fra korstogene. Hvorom alting er, har stenen af uransagelige grunde altid været tillagt særlige kræfter og virker stadig fascinerende og dragende. Elizabeth 1. skal efter sigende have indført ordet blaney (“smisken”) i det engelske sprog i 1500-tallet, da den veltalende herre til Blarney Castle havde givet hende ét uopfyldt, honningsødt løfte for meget. “Blarney! It’s all blarney!” skal den opbragte dronning have sagt. Blarney Castle ligger få kilometer nordvest for Cork og du kan læse mere om slottet på www.blarneycastle.ie/

Bunratty Castle

Irlands andet højst seværdige slot er landets mest autentiske (og tillige det mest besøgte). Det nuværende Bunratty Castle, der ligger ved O’Garney-floden og i dag er omgivet af en stor eventyrpark i form af en irsk landsby fra 1800-tallet, blev opført i begyndelsen af 1400-tallet på et strategisk sted, hvor der formentlig har ligget befæstningsanlæg helt tilbage til 1200-årene. Denne store, rektangulære bygning med kvadratiske tårne er Irlands bedst bevarede og mest imponerende middelalderfæstning. I den prægtige Great Hall med 15 m til loftet holdt den residerende jarl hof og modtog udsendinge.

I dag er slottet udsmykket med en storslået samling af stilmøbler, malerier, skulpturer og gobeliner. Fakkeloplyste banketter i middelalderstil giver dem, der lader deres skepsis blive liggende hjemme på hotellet en højst fornøjelig aften med irsk folkemusik og spis-med-hænderne-måltider, rigeligt med rødvin og kandevis af mjød ved lange fællesborde. Bunratty Castle ligger små 10 kilometer øst for Shannon Lufthavn.

Hoteller i Irland

Her på bloggen om kulturrejser kan du læse mere om udvalgte hoteller i Irland og få tips til rundrejser og meget mere. Det er oplagt at bo på flere hoteller på en kulturrejse til landet, men du kan også vælge at finde et godt hotel som base og kører ud på oplevelser herfra. Husk dog på at selvom Irland ikke ser så stor ud på et kort, tager det langt tid at kører i bil på de små veje på landet!