Bath, en landlig oase i Somerset

Bath er efter manges mening Storbritanniens fineste georgianske by og en udsøgt, landlig beliggenhed hvis du sætter pris på smukke omgivelser på din kulturrejse.

Bath

Bath var kursted i århundreder, efter at de gamle romere havde opdaget Storbritanniens eneste varme kilder her, og byen blev senere gjort mondæn af dronning Anne, der genopdagede dens helbredende vand i 1702 og sørgede for, at byen genopstod som Englands kurby nr. 1. Den blomstring af 1700-tals-arkitektur, der fulgte – smukt svungne gader og husrækker, fornemme pladser, majestætiske palæer af honningfarvet Bath-kalksten – forvandlede Bath til det, der i dag er Storbritanniens mest perfekt og smukt bevarede georgianske by. Byen er en stilfuld vært, afslappet, forfinet og velstående: Ingen synes at komme her på grund af vandet, men snarere for at genopleve indbegrebet af 1700-tallets gode liv og samtidig studere byens fine antikvitetsbutikker, indkøbsstrøg og spisesteder.

Byens historiske hjerte er de romerske bade, Storbritanniens fineste ruiner fra romertiden. I nærheden ligger Bath Abbey fra 1500-tallet og The Pump Room fra 1700-årene, en kendt bar og restaurant, hvor man stadig kan smage det lokale mineralvand fra en drikkefontæne, og et af de størst templer nogetsteds for eftermiddagste på den gode gammeldags måde. The Circus er et af Baths mest imponerende syn med 33 ganske let varierede kalkstenshuse, der danner en mægtig, Colosseum-inspireret cirkel, tegnet af John Wood d.æ., hovedmanden bag Baths arkitektoniske guldalder. I 1775 tegnede hans søn det lige så imponerende Royal Crescent lige i nærheden, en mægtig halvellipse af 30 ens byhuse over for Royal Victoria Park i det, der i dag fremhæves som den mest majestætiske gade i Storbritannien. Baths mest elegante hotel, Royal Crescent, er indrettet i to georgianske byhuse. Her holdes Baths glansperiode i hævd i al sin aristokratiske storhed, så kig ind, om så blot for en kop te.

Den vigtige Bath International Music Festival byder sidst i maj til først i juni på 17 dage med klassisk musik, pop og jazz. Somerset Carnical afholdes de første 10 dage i november. Bath ligger ca. 180 kilometer vest for London.

Hotel Ston Easton Park

Efter sightseeing i byen kan man trække sig tilbage til Ston Easton Park, et stateligt palladiansk palæ af okkerfarvede Bath-sten. Ston Easton, hvis elizabethanske ydre blev pietetsfuldt genopbygget i 1740, er for nylig blevet smukt restaureret. Det er en perle af første rang, en fryd for dem, der søger et uforglemmeligt fristed uden for storbyen med mindelser om den livsstil, Jane Austen har beskrevet. Det nye køkken, man byder på i den smukke restaurant med udsigt over floddalen, er inspireret, og den romantiske, 10 ha store park blev anlagt af Humphry Repton i 1700-tallet. Ston Easton Park ligger små 20 kilometer sydvest for Bath i landsbyen Ston Easton.

Læs meget mere om hoteller og kulturrejser til England i de mange indlæg her på bloggem om kulturrejser.