Balfour Castle på Shapinsay, en del af Orkneyøerne i Skotland

Midt ude i havet ligger øen Shapinsay og byder på et rigt dyreliv, et victoriansk slot og dugfriske råvarer.

Det meste af den lille frugtbare ø Shapinsay, som er en af de nordligste af de 67 øer, der udgør Skotlands fjerne øgruppe Orkneyøerne, ligger stadig overvejende hen som græsningsområde for kvæg og får og er så lille at man kan gå øen rundt på en dag. Her er man langt væk fra pc’er og rudekuverter og hverdagens stress; dagens højdepunkt er observation af sæler og fugle (der er registreret 300 arter på øerne), og baggrundsmusikken er lammenes brægen og mågeskrig ude over havet.

Balfour Castle

Balfour Castle med sine syv spir er et vartegn på de forblæste Orkneyøer. Slottet blev opført i 1848 omkring et eksisterende hus fra 1793 af Shapinsays betydeligste velgører og blev i 1960 købt af en polsk officer, kaptajn Zawadski. Hans skotske enke og hendes familie driver det i dag som et fornemt hotel og herresæde for 12 heldige gæster. Måltiderne er rigelige, enkle og velsmagende med grøntsager direkte fra slottets have, lokalt produceret kød og skaldyr fra det omgivende hav (ingen gæst har næppe nogensinde smagt så gode hummere eller kammuslinger) og serveres, når gongongen lyder et eller andet sted fra slottets indre. Skulle der være et tv på stedet, er ingen interesserede i det, og den eneste avis på øen er The Orcadian, der udkommer hver torsdag. Shapinsays eneste pub, der ligger i slottets gamle portbygning, giver begrebet “ø-natteliv” en ganske særlig drejning.

Rejsen til Shappinsay

Der er daglig flyforbuindelse dog ikke om søndagen fra Inverness eller Aberdeen til naboøen Kirkwall på Orkneyøerne. Herfra finder du hyppig forbindelse med bil- og passagerfærge til Shappinsay. Turen med færgen tager omkring en halv time. www.orkneyferries.co.uk. Balfour Castle: www.balfourcastle.co.uk. Den bedste tid at besøge dette område af Skotland på en kulturrejse er fra juni til midt september. Er du interesseret i at opleve det rige fulgeliv så er det perioden omkring midsommer du skal rejse til øen. Mange synes det er en oplevelse at se søpapegøjer, og her er chancen bedst fra maj til først i juli.