Azerbaijan – informationer og fakta

Det er nok ikke de fleste som har Azerbaijan på listen over rejsemål til en kulturrejse, men skal du besøge landet som faktisk rummer en spændende historie og smuk natur er her nogle få informationer og fakta om landet.

Legenden siger at Azerbaijan var stedet for Edens Have. Gemt under Caucasus Bjergene og vendt mod Det kaspiske Hav, er stedet hvor Central Asien møder Europa med en blanding af tyrkisk, persisk og russisk indflydelse som bidrager til landets struktur. Det småt-besøgte Azerbaijan tilbyder dramatiske og uberørte bjerg perspektiver, den sande virkelighed om de kaspiske olieboreplatformene langs kysten, gamle Zoroastriske templer, bronzealderens helleristninger og elegante karavanseraier tilsyneladende løftet lige ud af “the Arabian Nights”. De moderne indbyggere, godt bevandret i tyrkiske legender og persisk poesi, er nogle lidenskabelige og overvældende gæstfrie mennesker, som nyder den evige glæde ved en kop te sammen med venner over et spil backgammon og den lyriske intensitet af lokale (bards = keltisk digtere) sangere som synger mugam (traditionel musik).
Befolkning: 8.238,672 millioner, Areal: 86,600 kvadratkilometer, Officielle sprog: Aserbajdsjansk Bedste tidspunkt at besøge landet på er i perioderne maj til juni og september til november.

Ting man bør se i Azerbaijan

Baku, hovedstaden, en fabelagtig blanding af belle époue palæer, islamisk arkitektur, moderne natetablissementer, og et middelalderligt kvarter omkranset af volde

Remote Xinaliq, gemt væk i den høje Caucasus, en by med stenhuse og total uberørt

Rustne olie boretårne der rager op i Det kaspiske Hav ud for halvøen Abseron.

Kobbersmede fra Lahic, der slider i det langt fra byens berømte kunstværker

Ting man bør gøre i Azerbaijan

Hestetrek i Caucasus, følg de gamle bjergstier med en lokal guide

Fordyb dig i atmosfæren i Baku’s gamle bydel, slentre i de smalle gader rundt om Shirvanshahs paladset

Hold dig for næsen når du besøger de spruttende mudder vulkaner i Qobustan

Klatre op til toppen af Besbarmaq Dag og nyd udsigten og kys de hellige sten

Få Azerbaijan ind under huden

Læs: Ali & Nino, Kurban Said’s episke roman om en dømt kærlighedsaffære mellem en Azeri muslim og en georgisk kristen, i det 20. århundrede i Baku.

Lyt: til mugam, Azerbaijan’s meget populære musik idiom, en traditionel trubadur kunstform, som er følelsesmæssig og smittende.

Se: Ayaz Salayev’s prisbelønnede The Bat; eller samil Aliyev’s The Accidental Meeting

Spis: Grillet shashlyk (lamme kebab); eller national specialiteten ( en lokal udgave af krydret pilaf dækket med frugt, lam og safran).

Drik: cay (te) på et traditionelt tehus, eller ethvert andet sted i hele landet.

Med ord: Salam (Hallo – hej)

Varemærke: Kaspisk kaviar. traditionelle kobberting og tyrkiske tæpper; industriel detritus (eroderet masse) fra olieindustrien; “the click-clack nard (backgammon) brikker

Yderligere fakta: “Layla”, Eric Clapton’s klassiske rock sang blev inspireret af den episke digter Layla og Majnun fra Azeri