Besøg avantgarde-vingårde i Spanien

Begrebet avantgarde er normalt noget, man forbinder med kunst. Men i Spanien er man gået et skridt videre: Her er der i de seneste år vokset et nyt og spændende fænomen frem, som kort sagt kan kaldes avantgarde-vingårde; vingårde, der kombinerer arkitektur, vin, design og kunst.

Nye veje

Spaniens utallige vingårde er verdenskendte for deres produktion af fremragende vine. De fleste danskere har enten smagt på en Rioja-vin fra regionen La Rioja, en sherry-vin fra det sydvestlige Andalusien, en rosé-vin fra regionen Navarra eller en Cava-vin fra Penedés i Katalonien. Men selvom Spanien har det største vin-areal på globalt plan og er den tredje-største vin-producent i verden, og i den forstand allerede har etableret sig i vinproduktionens absolutte top, så hviler landet ikke på laubærbladene, når det gælder udvikling af landets rige vinkultur.

En del af denne progressive og kreative vin-kultur, som konstant søger nye veje for at tilføre sig selv nye facetter og ansigter, udgøres af Spaniens nye avantgarde-vingårde; bygninger, der kombinerer funktionalitet og æstetik, og som undertiden endda er designet af nogle af verdens mest kendte arkitekter.

Eksempler

At besøge en vingård i Spanien kan ikke blot give dig et unikt indblik i produktionen af spansk vin, men også et indblik i en vigtig del af spansk kultur.

Men hvor kan du finde disse usædvanlige vingårde i Spanien, som nu ikke blot byder på produktion af vin, og et indblik i spansk kultur, men også på avantgardistiske eksperimenter med vingården? Her er tre eksempler, alle fra det gastronomiske og vinmæssige mekka, Baskerlandet:

Vinens By

I den lille baskiske by Elciego i regionen Álava vil du kunne finde et højst usædvanligt vin-projekt kaldet Vinens By, skabt af Marqués de Riscals vingård og designet af den kendte amerikansk-canadiske arkitekt, Frank O. Gehry, der blandt andet også har tegnet det verdensberømte Guggenheim Museum i Bilbao.


Præsentations-video med “Vinens By” fra Marqués de Riscal

Med sin revolutionære brug af titanium som udvendige paneler, der er klemt op mod og hen over facaden af den surrealistisk skæve bygning, og som i en vis belysning ligner gigantiske gavebånd på afveje, er der i sandhed tale om en arkitektonisk revurdering af fænomenet spansk vingård. Projektet rummer også et luksushotel, en restaurant, et forretningscenter og et museum.

Du kan her læse mere om Marqués de Riscals vingård.

Ysios og Viña Real

Mindre end 10 km fra Elciego, i landsbyen Laguardia, vil du finde to andre avangardistiske vingårde, som er værd at besøge.

Den ene er Ysios vingård, tegnet af den kendte spanske arkitekt Santiago Calatrava, der blandt andet har dedikeret store dele af sin karrieres arkitektoniske opfindsomhed til broer, museer, gallerier og togstationer over hele verden, men som her har kastet sin ustoppelige kreativitet over et fænomen fra hans eget moderland.

Du kan her læse mere om Ysios vingård.

Det andet er Viña Reals vingård, tegnet af den franske arkitekt Philippe Mazières, som engang har proklameret, at hans anden store lidenskab i livet ud over arkitekturen er vin. Når man tager i betragtning, at han er født i Bordeaux, ville alt andet også være utilstedeligt. Viña Reals vingård blev i 2004 belønnet med en pris for den bedste vin-turisme i kategorien “Bedste arkitektur”.

Du kan her læse mere om vingården Viña Real.