Ashford Castle, gæst hos Guinness-familien

Ashford Castle ligger ved byen Cong, Mayo i Irland ca. 40 kilometer nordvest for Galway by, og omkring 200 kilometer nordvest for Dublin. Flyver du til Shannon på din kulturrejse til Irland er der næsten 150 kilometer til Ashford Castle.

Hvilket slotshotel er det smukkeste af dem alle? “Hotel” er noget af en underdrivelse, når det gælder Ashford Castle, et imponerende fantasislot, der spejler sig i Lough Corrib, en 175 kvadratkilometer stor sø, der er Irlands næststørste og den bedste til søørredfiskeri. Udefra ser man kun tårne, vindelbro og brystværn, men det indre af denne bistre, utilnærmelige tidslomme er præget af venlig betjening og udstyret med himmelsenge, hvælvede korridorer med rustninger og knitrende åbne kaminer i rigt panellerde opholdsstuer. Sådan er Ashford Castles tidløse magi. Dette verdensberømte slot, der stammer fra 1200-tallet og i næsten 100 år har været privatbolig for bryggerifamilien Guinness, ligger højt på listen over Irlands drømmehoteller. Middage indtages i de elegante George V Room og Connaught Room, begge indrettet med enorme vinduer, Waterford-krystal med Ashfords våbenskjold og specialfremstillet Wedgwood-interiør. Gæster, der ønsker at forlade så overdådig en pragt, kan slentre gennem nogle af de 140 ha med skov ned til Cong, en by, der ligger som et hyggeligt, intimt modstykke til Ashfords blankpolerede, storslåede pragt. I 1952 blev den klassiske film The Quiet Man (på dansk – Den tavse mand), instrueret af John Ford, indspillet i denne søvnige lilleby og dens smaragdgrønne opland. Gamle mennesker taler stadig om John Wayne (der spiller en amerikansk bokser, der vender tilbage til sine rødder) og Maureen O’Hara (den lokale skønhed, han gør kur til og gifter sig med), begge gæster på Ashford i de ti uger, optagelserne stod på, som var de først rejst i går. Westport, der ligger en halv times kørsel væk og ofte beskrives som alle og enhvers irske yndlingsby, er blot én af utallige fristende udflugter. Måske bliver den en dag til en rigtig storby, men i århundreder har den slået sig til tåls med at være lille, malerisk og hyggelig.

Læs meget mere om kulturrejser til Irland her på bloggen. Du finder indlæg om udvalgte hoteller i Irland og på andre rejsemål i Europa, indlæg om kultur, natur og historie og foto fra rejsemål og hoteller.