Altamira-Grotterne og Santillana Del Mar

Altamira-Grotterne og Santillana Del Mar ligger omkring 30 kilometer vest for Santande, og området byder på mange oplevelser til en kulturrejse.

Grotterne i Altamira

Grotterne i Altamira som på spansk hedderlas Cuevas de Altamira, er lukkede for alle, bortset fra de udvalgte få, og beskrives ofte som den forhistoriske kunsts Sixtinske Kapel. Sammen med Lascaux-grotten i Frankrig (der også er lukket, bortset fra besøgende med speciel tilladelse) rummer de Europas bedste hulemalerier fra yngre palæolitikum. De røde og sorte bisoner, tyre, heste og vildorner blev opdaget i perfekt stand af en lokal jæger i 1879 og viser det tidlige menneskes kærlighed til skønhed og dets forbløffende kunstneriske niveau. Hulemalerierne dateres til mellem 20.000 og 15.000 f.Kr. og er mellem 1,2 og 2,4 m høje. Beklageligvis har hundrede års turisme resulteret i alvorlig bakteriel nedbrydning, og antallet af besøgende er skåret drastisk ned. 20-25 mennesker får adgang pr. dag, og folk med legitime forskningsmæssige interesser har forret. For fleksible rejsende, der planlægger en tur til Spanien et år i forvejen, kan en fax til det lokale museum og en engleagtig tålmodighed resultere i den vigtige skriftlige tilladelse, der giver adgang til grotten. En hule ved siden af er indrettet som en tro kopi (bl.a. med før-og-efter-fotos, der viser skadernes omfang), men den har ikke samme fascinationskraft som den ægte vare.

Altamira-Grotterne ligger kun omkring 20 minutters gang fra byen Santillana del Mar. Om grotterne er tilgængelige, kan man se hos Museo de Altamira.

Santillana Del Mar

Nede i byen kan man stadig fornemme middelalderen blandt Santillana del Mars lille gruppe af perfekt bevarede palæer og stenhuse. Filosoffen Jean-Paul Sartre kaldte den for “den kønneste lille by i Spanien.” På trods af sit navn ligger Santillana del Mar 5 km inde i landet. Dette landbrugssamfund lever ikke af turisme alene. Lokale mælkebønder sælger frisk mælk og ost fra stalddørene. Gå en tur gennem byen hen til kirken St. Juliana fra 1100-tallet, hvor denne martyr-helgeninde fra 200-tallet ligger begravet. Gennem tiderne er hendes navn blevet forvansket og omdannet til Santillana. I den anden ende af hovedgaden ligger det 400 år gamle clarissernonnekloster, hvis museum rummer en overraskende righoldig samling af religiøse malerier og statuer.

Parador Santillana Gil Blas

Hvis man er blevet fortryllet af denne lille by, skulle man slutte gåturen af på Plaza de Ramón Pelayo, hvor hotellet Parador Santillana Gil Blas er blevet skabt inden for rammerne af en lokal families elegante, men landlige slægtsresidens fra 1600-tallet. Et nyere og mere prisbilligt anneks indlogerer gæster, når der er fuld belægning. Et besøg i Santillana er ikke fuldendt, hvis der ikke er plads på dette hotel. Parador Santillana Gil Blas finder du på Plaza de Ramón Pelayo 8 i Santillana Del Mar. her på bloggen om kulturrejser kan du læse om udvalgte hoteller i hele Spanien og også om andre Paradors.