Alhambra, festival og Parador De San Francisco

Granada ligger ca. 250 kilometer øst for Sevilla og godt to timers kørsel fra Malaga, og er et must at besøge på en kulturrejse til Andalusien. Alhambra er den seværdighed i Spanien med flest besøgende og har man først se dette fantastiske sted forstår man hvorfor. En stor oplevelse er at bo på den berømte Parador De San Francisco, der som noget helt unikt ligger inden for murerne i Alhambra.

Alhambra

Intet i livet kan være mere grumt end at være blind i Granada, “lyder en inskription på væggene i Alhambra, det fornemste udtryk for spansk islamisk kunst og arkitektur. Med dele, der går tilbage til 800-årene (påbegyndt af kalifatet), er det under, man ser i dag, hovedsagelig skabt under Yusuf 1.s (1333-1353) og Muhammad 5.s (1353-1391) styre. Selv om bygningen ser enkel og beskeden ud udefra, er næsten hver en overflade i dens indre dækket af fantastisk dekorative geometriske mønstre og blidt svungne arabesker.

Gennem næsten 250 år tjente “Det Røde Fort” Granadas mauriske herskere som slot, harem, residens for hoffets embedsmænd og engang som garnison for 40.000 soldater. Efter de kristnes endegyldige sejr i 1492 forlod den sidste mauriske hersker, Boabdil, og hans følge Spanien for bestandigt, og de katolske monarker flyttede ind i Alhambra. Det er i den fornemme Ambassadørernes Sal, at Ferdinand og Isabella skal have modtaget Columbus i 1492 før hans første sørejse. Her, som overalt, høres den fredfyldte lyd af rislende vand fra de fliseklædte bassiner, springvand og kanaler, der er en integreret del af arkitekturen. Den fascinerende brug af udsøgte sammenvævede og filigranagtige mønstre når et højdepunkt i De To Søstres Sal, hvis kunstfærdigt vaffelmønstrede loft på en eller anden måde undgår at virke overlæsset og blot fremtræder enestående smukt.

Festival i Granada

Her på bloggen om kulturrejser finder du mange andre indlæg med tips og informationer om kulturrejser til Granada og specielt om Alhambra. Hvis du har mulighed for det så afsæt mindst et par dage til dit besøg i Granada, det er en unik by som man aldrig rigtig bliver færdig med. Du kan også planlægge dit besøg og rejse til Granada i forsommeren, hvor man kan overvære Granadas årlige 17 dage lange internationale musik- og dansefestival, der indledes sidst i juni og præsenterer alt fra klassisk musik til fascinerende flamenco. Læs mere om den international Musik- og Dansefestival på www.granadafestival.org.

Parador De San Francisco

På det berømteste og det måske smukkeste af Spaniens over 80 statsdrevne hoteller, Parador de San Francisco, kan gæsterne overnatte inden for Alhambras fortryllede mure. Parador selv, et tidligere maurisk palads, der blev omdannet til franciskanerkloster af de nyligt tilkomne katolske monarker i 1492, byder på privilegerede udsigter over Alhambras haver og nasride-paladser, det gamle mauriske Albaicín-kvarter og de omkringliggende landskaber. En bedre beliggenhed er vanskelig af forestille sig, og lange ventelister vidner da også om hotellets popularitet. Værelserne i den fornemt indrettede, originale bygning er fyldt med antikviteter og karakter, og man har mulighed for at bevæge sig rundt mellem Alhambras terrasser og prægtige haveanlæg efter lukketid. Der er mere ordinære og knap så bekostelige værelser i den nye fløj. For dem, der ikke reserverede værelser tilstrækkelig lang tid i forvejen, vil en frokost i det fri måske kunne gøre det: Fra paradors terrasse har man et romantisk udsyn til Alhambras rosenhave, mens man nyder et måltid med regionale andalusiske specialiteter. Parador de San Francisco ligger på adressen Real de la Alhambra, og vil du bo her skal du bestille i god tid, især hvis du rejser på kulturrejse til Granada i perioden fra april til oktober. Læs mere om hoteller i Andalusien her på bloggen om kulturrejser. Du finder også beskrivelser af andre Paradors i Spanien, få mere information i indlægget; Paradors, en eventyrlig måde at bo på i Spanien