Algarves geografi

Algarve ligger nederst på den sydvestlige del af den iberiske halvø og adskiller sig på flere punkter fra resten af Portugal.

Med et areal på 5.000 km2 udgør regionen Algarve 6% af Portugals samlede areal. På den nordlige side grænser Algarve op til Alentejo, mod øst adskiller floden Guadiana Algarve fra Spanien, og mod vest og syd afgrænses Algarve af Atlanterhavet.

Ser man på geologiske forskelligheder, kan Algarve deles op i tre hovedområder: bjergene (Serra),
Barrocal (fladere og mere frugtbare områder) samt kystområderne (Littoral).

I kystområderne findes de strande, som udgør en magnet for turister fra hele verden året rundt. På Vicentina kysten (som begynder lidt før Sagres og strækker sig mod nord) oplever man naturens lidt mere barske tilstedeværelse i form af mørke, stejle klipper og små strandområder. Sydkysten er mere venlig og indbyder til afslapning med sol og strand. Her finder man overalt små hyggelige strande omgivet af gyldne klipper eller kæmpemæssige strande smukt indrammede af fyrretræer.

Inde i landet finder vi Barrocal – Algarves frugthaver – med de mange skyggefulde mandeltræer, figentræer, appelsinlunde og blomster i alle regnbuens farver.

Det er her, man finder de smukke, hvidkalkede huse med de karakteristiske skorstene og store vidder.

Længere mod nord strækker bjergkæderne sig, ikke med stejle bjergtinder, men snarere afrundede bjergtoppe, som ses i horisonten som et forstenet hav.

Littoral er en smal stribe land nær kysten, hvor man finder landbrugsjord, regionens industri og større bymæssige bebyggelser.

Læs mere om Algarve på hjemmesiden for Algarves turistkontor her