Algarve langs den spanske grænse

Algarve i Sydportugal grænser op mod Spanien, og på denne strækning langs den spansk-portugisiske grænse ligger mange hyggelige byer og interessante seværdigheder, der afspejler magtforholdet mellem de to lande op gennem historien.

Vi giver her nogle tips til oplevelser og seværdigheder langs og omkring den del af grænsen mellem Portugal og Spanien, der løber langs Guadiana-floden mellem Algarve og Andalusien.

Vila Real de Santo Antonio

Oversvømmet af havet i det 17. årh. og genopbygget på kun fem måneder af Marquês de Ponbal i 1774 efter et skakbrætssystem. På den måde adskiller Vila Reals arkitektur sig helt fra det øvrige Algarves. Den ligner Baixa-distriktet i Lissabon, der også blev planlagt af Pombal efter Det Store Jordskælv.

Den centrale plads, Praca do Pombal, har en usædvanlig sort og hvid mosaikbrolægning og er omkranset af citrontræer og elegante huse fra det 18. årh. Ser man nedad mod sine fødder, vil man bemærke, at afløbsristene i støbejern er formet i fiskemotiver. Alle byggematerialer blev bragt fra hovedstaden, og ironisk nok, fandt man kort tid efter flere stenbrud i nærheden.
 
Guadiana-floden danner grænsen mellem Algarve i Portugal og Spanien og man kan tage en tur med de hyppige færger over floden til Ayamonte – en ret kedelig by. Husk passet!

Besøg Sevilla

Sevilla, der kun ligger 170 km herfra via den nye bro, er langt mere interessant, eller man kan tage en dagssejlads op ad floden og nyde det smukke landskab. Souvenirbutikkerne er beregnet til spanske éndagsturister og ude ved kysten får Monto Gordo masser af spanske feriegæster om sommeren. Det er de lave portugisiske priser (kost og logi ligger ca. en tredjedel under de spanske gennemsnitspriser), der tiltrækker spanierne, for Monto Gordo med sine lidet attraktive højhuse er ikke Algarves kønneste ferieby. Men stranden er stor, og der er et kasino til spillefuglene.
 

Castro Marim

Kun 3 km nord for Vila Real på Algarve ligger Castro Marim, der domineres af en vældig og højtliggende borg, der blev bygget i det 13. årh. af Afonso 3. Borgen blev ødelagt af jordskælvet i 1755, men ydermurene er bevaret ligesom resterne af én af kirkernes mure indenfor i borgen.

Inden for murene findes resterne af en lille borg, der engang var Kristus Ordenens hovedkvarter. Borgen var kvadratisk med et tårn i hvert hjørne. Fra murene kan man se Sao Sebastiaoborgen, der blev bygget i 1642, da den nye kongeslægt Baranganca ville befæste grænsen til Spanien. Bag borgen ligger Guadianamundingens flade saltmarsk, som nu er naturreservatet Reserva do Sapal. Indenfor borgmuren ligger et kontor, hvor man kan få et kort over reservatet. Se efter flamingoer, storke, stylteløbere og mindre fugle som kjover og hjejler.
 

Alcoutim

Køreturen fra Foz de Odeleite op langs Guadiana-floden til Alcoutim er én af Algarves kønneste ture. Området er frodigt og skovklædt afbrudt af små vin- og majsmarker samt olivenlunde. Pak en madkurv, stil bilen og spadsér ind under de solbeskinnede grene. Alcoutim har lige siden fønikernes tid været en vigtig flodhavn, selv om her nu sejler flere lystbåde og yachter end handelsskibe.

Herfra kan man tage en sejltur op ad floden til Mértola og få et glimt af Alentejo, selv om provinsens karakteristiske landskab først begynder nogle km længere mod nord. Trænger man til kostforandring, bør man smage ferskvandsfisk som ål, lampetter og karper, der er lokale specialiteter.

Det var på borgen fra det 14. årh., at Fernando 1. underskrev den kortlivede fredstraktat med Henrik af Castilien. Borgen Sanlucar de Guadiana på den spanske side er et tavst mindesmærke om århundreders strid. I de små bjerglandsbyer mod vest finder man endnu Algarves gamle håndværkstraditioner. Her fremstilles tæpper, måtter, keramik og kurve som for århundrede siden.
 
Vejen vest for Cahopo fører gennem et af Algarves mest øde landskaber. Man skal sørge for at have benzintanken fuld, for her er langt mellem tankstationerne. I Vaqueiros, syd for Martim Longo, er der planer om at anlægge et vildtreservat og hotel med jeep- og hestesafarier ind i bjergene. Ligesom hotelprojektet i Alcoutim, er denne drøm endnu ikke blevet til virkelighed.