Rynek Glówny i Kraków

Rynek Glówny, der ligger i Kraków, Polen er Europas største middelalderlige markedsplads og besøger du byen på en kulturrejse vil du ikke kunne undgå at støde ind i den berømte plads.

Kraków henlå i en begrædelig tornerosesøvn under de 44 år med kommunistisk styre. Da Byen vågnede i begyndelsen af 1990’erne, genoplivede en fornyet vitalitet hurtigt dens hjerte, Rynek Glówny, den største og mest autentiske middelalderlige markedsplads på et europæiske kontinent. Alle veje fører hertil, og hele Kraków passerer, køber ind eller samles her før eller senere. Bymidten, som er omkranset af facader i gotik, renæssance og barok, der skjuler dens oprindelse helt tilbage fra 1257, er domineret af Sukiennice, en overdækket, arkadeprydet, lysegul “klædehal” (clearing-central og markedsplads for tekstiler), bygget i 1300-tallet og moderniseret i renæssancen. Den tjener stadig som et kommercielt centrum, og underetagen er i dag overtaget af boder, der sælger kitschede genstande med relation til pave Johannes Paul 2. (førhen ærkebiskop af Kraków), folkekunst og østeuropæisk kunsthåndværk.

Mariakirken

I pladsens nordøstlige hjørne ligger Mariakirken, en af de mest storslåede gotiske kirker i Europa, grundlagt i 1222 og ombygget i 1355. Ethvert polsk barn kender historien bag klokketårnets trompetér, der angiver hver hele time med en enkel, afbrudt solo og dermed genopfører den tragiske skæbne, der overgik en helt fra 1200-tallet, som blev ramt af en pil i struben midt i det signal, der varslede en tatar-invasion.
Der er loppemarked på Rynek Glówny hver lørdag nær Grzegórzecje-gaden, samt årlige jule- og påskemarkeder over hele pladsen.

Hotel Francuski

I den gamle bydels bilfrie område og blot to husblokke fra pladsen ligger byens vel nok fineste historiske hotel, Hotel Francuski, der åbnede tilbage i 1912. Selv om det er helt nyindrettet, byder det stadig på en gammeldags charme og en original art nouveau-atmosfære og -udsmykning. Hotel Francuski finder du på adressen Ulica Pijarska 13 i Kraków

Restaurant Wierzynek

Ligeledes på pladsen finder man den historiske restaurant Wierzynek, det bedste sted at nyde en høflig europæisk betjening og traditionelle polske specialiteter. Den skal efter sigende være den ældste fungerende restaurant i hele Europa, og dens historie går tilbage til 1364, hvor kroværten Mikolaj Wierzynek arrangerede et festmåltid, serveret på guld- og sølvtallerkener, for kong Kasimir den Stores gæster, heriblandt den tysk-romerske kejser Karl 4. Restaurant Wierzynek har lige siden været vært for alle besøgende statsoverhoveder. Fornem 500 års historie i den elegante café nedenunder eller i den ærværdige salon ovenpå, hvor sæsonens vildt, kildeørred og lækre retter med svampesauce serveres blandt smukke og dekorative minder fra restaurantens historisk rige fortid. Restaurant Wierzynek ligger på adressen Rynek Glówny 15 i Kraków, læs evt. mere på www.wierzynek.com.pl.

Kulturrejser til Kraków i Polen

Kraków er en kulturby som du bør besøge mindst en gang i livet. Læs de mange indlæg om kulturrejser til Kraków og andre rejsemål i Polen. Du kan bla. læse om udvalgte hoteller, historien, kulturen, maden og meget mere. I billedgalleriet kan du se foto fra Kraków og andre rejsemål i Polen.

Wawel-Højen i Kraków

Wawel-Højen i Kraków er et symbol på Polens identitet og rejser du til Kraków på kulturrejse bør du afsætte tid til at besøge området.

Det majestætiske kompleks af bygninger fra gotikken og renæssancen, der udgør Wawel-højen – kongeslottet og katedralen – dominerer bybilledet i Kraków fra en høj klippe over Weichsel-floden. Dette var de polske kongers residens i over 500 år indtil slutningen af 1500-årene, hvor Warszawa blev Polens hovedstad.

Wawelslottet

Wawelslottet i Kraków er symbol på det polske kongedømme: Selv om det blev plyndret af nazisterne under 2. Verdenskrig, er rum efter rum stadig fyldt med sjældne, enorme gobeliner (den største samling af sin art i Europa), lofter med forgyldninger og malerier og et overdådigt barok-møblement. Man vil sandsynligvis blive omringet af grupper af andægtige polske skolebørn, der lærer om deres glorværdige fortid, hvor Karków – totius Poloniae urbs celeberrima, “den mest berømte by i Polen” – var beundret i hele Europa.

Katedralen i Kraków

Den legendariske katedral i Kraków som er fra 1364, og som kaldes for “landets helligdom”, var sæde for ærkebiskop Karol Wojtyla fra 1963, indtil han blev valgt som pave Johannes Paul 2. i 1978. Gennem århundreder blev de polske konger kronet og gravlagt her i Kraków; også helte og martyrer blev begravet her blandt de utallige kapeller og kunstværker.

I modsætning til Warszawa blev Kraków skånet for ødelæggelser under anden Verdenskrig, og dens storslåede historie og imponerende samling af arkitektoniske perler er synlig overalt. Fra slottet (og især fra katedralens Zygmunt-tårn) kan man se det meste af den gamle bydel (Stare Miasto), omkring 10 km2 med fredede gader og århundredgamle bygninger og monumenter, der hører til blandt Europas mest elegante og autentiske.

Kulturrejser til Kraków

Find inspiration til din kulturrejse til Kraków her på bloggen om kulturrejser. Du kan også læse om andre rejsemål i Polen. Skal du selv planlægge din rejse til Kraków kan du også få mere information hos turistkontoret på: www.krakow-info.com/wawel.htm.