Quedlinburg i Harzen et eventyr i bindingsværk

Besøg Quedlinburg og bo evt. på Hotel Theophano på din kulturrejse til Sachsen-Anhalt i Harzen i Tyskland

Quedlinburg

I udkanten af Harzen, Tysklands nordligste, lave bjergområde, ligger den fineste bindingsværksby i landet og måske i hele Europa. Ud over denne ære kan Quedlinburg tillige bryste sig af en skatkiste af middelalderlig religiøs kunst, der er udstillet i byens saksisk-romanske stiftskirke oppe på Schlossberg. UNESCO har erklæret hele byen, som for få år siden fejrede sit 1000 års jubilæum, for verdenskulturarv. Quedlinburg var det ottonske dynastis vugge, den første linje af saksiske konger i, hvad der senere skulle blive Det Tysk-romerske Rige (Henrik 1., den første tyske konge, ligger begravet i stiftskirken). Som kejsernes foretrukne residens udviklede denne lille, men blomstrende by sig tillige til et kulturelt åndeligt og religiøst centrum, og kirken blev genstand for stor opmærksomhed og vældige pengegaver. Byens historiske velstand er stadig synlig overalt, i de uvurderlige guld- og juvelprydede religiøse kunstgenstande, der udstilles, og i de 1300 bindingsværkshuse med træskærerarbejder – det ældste, der stammer helt tilbage fra 1310, er også Tysklands ældste. Den arkitektoniske stil veksler fra gotik over barok til Quedlinburgs eget kendemærke: facader, der er fremhævet med lysende blå, røde, gule og grønne farver. Byen overlevede mirakuløst både de Allieredes bombninger under 2. Verdenskrig og den tidligere østtyske regerings byfornyelsesplaner.

Hotel Theophano

På byens markedsplads ligger det dejlige Hotel Theophano, et vartegn i bindingsværk, skabt af fem historiske bygninger fra 1600-tallet og indviet til minde om Theophano, en byzantinsk prinsesse, der i 972 giftede sig med Otto 2., den saksiske tronprætendent. Dette lille hotel er blevet smukt restaureret og nyindrettet, og det drives med varme og engagement af et ungt, elskværdigt personale. Hotellets Weinkeller byder på mindeværdige måltider i smukke omgivelser under hvælvingerne og oplyst af levende lys.
Quedlinburg ligger kun tre timers kørsel sydvest for Berlin og ca. samme afstand fra den dansk tyske grænse, så det er enmt at arrangere en kulturrejse selv til området f.eks over en weekend.
Læs mere om Hotel Theophano her