Oplev afrikas dyreliv på en kulturrejse

Ingen andre steder på jorden eksisterer der et så varieret dyreliv som i Afrika, og mange af disse dyr kan stadig ses i de naturlige omgivelser på en af de mange spændende kulturrejser du finder hos danske rejsebureauer. Alene af hovdyr findes der 90 forskellige arter, bl.a. en mangfoldighed af antiloper – fra den kæmpestore eland (elsdyrantilopen) til den vævre impala. I Afrika lever også geparden, verdens hurtigste dyr, elefanten, verdens største dyr, samt giraffen, verdens højeste dyr. Desuden findes der chimpanser og gorillaer, der repræsenterer den primatfamilie, der ligner Homo sapiens mest.

Det afrikanske dyrelivs trivsel er et internationalt anliggende. Nu til dags kan mange dyr kun overleve i de mange nationalparker, der ligger rundt omkring i Afrika, hvoraf Kruger national Park i Sydafrikanske Republik er den ældste og mest berømte. Tsavo national Park i Kenya strækker sig over et område på 20.000 km2 og er dermed en af de største. I Serengeti national Park i Tanzania lever helt enorme flokke af antiloper samt gnuer, der vandrer rundt sammen med løver, leoparder og andre rovdyr, for ikke at tale om krokodillerne i floderne. Alle disse dyr giver et indtryk af Østafrikas græssavanner, som de har set ud i tusinder af år.

Kun ét stort afrikansk pattedyr vides at være uddød i historisk tid, nemlig en antilopeart, den såkaldte blaubok. I slutningen af 1800-tallet fandtes der dog kun så få hvide næsehorn, at man antog, at de var uddøde. I provinsen KwaZulu-Natal i Sydafrikanske Republik blev der imidlertid opdaget nogle få eksemplarer, og efter at man i sydafrikanske nationalparker havde lagt stor vægt på at beskytte disse dyr, var antallet i 1994 steget til 6.375. Uden for Sydafrikanske Republik er der kun meget få hvide næsehorn, som har overlevet. I Kenya findes der sikkert ikke mere end 80. Også mange andre dyrearter er truet af udryddelse, deriblandt bjerggorillaerne, der lever i den Demokratiske Republik Congo, Uganda samt Rwanda.

I begyndelsen af 1900-tallet blev et stort antal løver, næsehorn og bisoner skudt af professionelle jægere fra Europa og Amerika. I dag kommer truslen fra afrikanerne selv. Hyrdefolk dræber de vilde dyr, da f.eks. antiloperne må dele græssteppen med deres kvægflokke. Mange af bjerggorillaerne blev dræbt under borgerkrigene i Rwanda i 1990’erne. I Kenya og Tanzania bliver de fleste dyr dræbt af krybskytter, der er ude efter de dekorative skind, elfenben samt næsehornets horn. Et sådant horn på 2 kg kan sælges for optil 120.000 U.S. Dollars i Asien, hvor man mener, at det i pulveriseret form kan stimulere kønsdriften. Det skønnes, at 40.000 næsehorn i de sidste to årtier har måttet lade livet af denne grund. En styring af antallet af vilde dyr er imidlertid ikke let. Efter man i Tsavo havde gennemført en politik, der skulle sikre elefanternes overlevelse, er der nu så mange af dem, at det kan være problematisk at skaffe føde til dem, og samtidig skader man så livsbetingelserne for andre dyrearter på stedet.