Wien – en storby der er skabt til kulturrejser

Der findes bare de byer som er skabt til kulturrejser, og en af dem er bestemt Wien som i selskab med byer som Firenze i Italien og Sevillia i Spanien bør være på listen over rejsemål hos rejene der er interesseret i kultur og historie. Engelske Jan Morris kunne ikke forklare bedre hvad Wien er end i hans berømte citat:

“Den ligger i den fjerneste ende af Alperne som en fornem vogter af historien” – Jan Morris.

Jan Morris var engelsk historiker, essayist og rejsebogsforfatter og var som citatet siger “forelsket” i Wien, nøjagtig som jeg, selv efter mere end 10 besøg i byen.

Wien – hovedstaden i Østrig

Arven fra Beethoven, Freud, Klimt og Mahler lokker besøgende til denne fornemme, gamle by, den mindst hektiske og dog en af de mest spændende af Europas hovedstæder. Med sin Gemütlichkeit, sine sporvogne, sine caféer og sine konditorier er Wien en velgørende civiliseret og tiltalende by og et tidløst rejsemål for kunst-, musik- og kulturelskere.

Seværdigheder

En række af Wiens topseværdigheder befinder sig i Hofburg, residens for de habsburgske kejsere indtil 1918.

De Kejserlige Gemakker

De Kejserlige Gemakker som på tysk hedder Kaiserappartements var hjem for kejser Frans Josef 1. der boede her sidst i 1800- og først i 1900 tallet. Besøgende kan se hans overdådige private gemakker, den store audienssal, hoffets sølvtøjs- og service-værelse og spisesalene, der er rigt udsmykkede med stukarbejder i rokokostil, gobeliner og lysekroner af bøhmisk krystal – Wien, når det er mest wienerrisch.

Den Spanske Rideskole

Lipizzanerhestene i Den Spanske Rideskole – Den Spanske Rideskole, der blev grundlagt i 1572 og har hæget om den klassiske dressur i sin mest rendyrkede form, har opvisninger, der er tilgængelige for offentligheden. Hestene er fremavlet gennem århundreder af spanske, italienske og arabiske racer.

Skatkammeret

Skatkammeret – Denne fremragende samling omfatter kejserkronerne fra Det Tysk-Romerske og Det Østrig-Ungarske kejserrige og talrige skatte fra Huset Burgrund og ordenen Den gyldne Vlies.

Drengekor

Wiener Sängerknaben I Hofburgkapelle – Dette drengekor, der har været en fast del af Wiens musikliv siden 1498 og i tidens løb har samarbejdet med komponister som Mozart, Schubert og Bruckner, har holdt koncerter over hele verden siden 1926. Info: Medlemmer af koret synger ved søndagsmessen i det kejserlige kapel januar-juni og september – december. Forudbestilling nødvendig

Albertina

Albertine, der har til huse i et sammenbygget kompleks af et 1600-talspalæ og en ny, 14 etager høj bygning, rummer en af verdens største samlinger af grafisk kunst (fra gotikken til i dag), plus omkring 25.000 arkitekturtegninger og en stor ny fotografisamling.

Belvedere

Schloss Belvedere er faktisk to slotte fra 1700-tallet, forbundet af en terrassehave; Øvre Belvedere har udstillinger af wiensk kunst fra 18- og 1900-tallet (bl.a. værker af Klimt), mens Nedre Belvedere er helliget gotikken og barokken.

Kunsthistorisches Museum

Et af de mest righoldige kunstmuseer i verden med udstilling af værker fra antikken og fra hele Europa i prægtige sale. Den italienske og flamske samling er særligt betagende, da det er verdens største samling af malerier af Pieter Brueghel.d.æ.

Karlskirche

Et af Wiens prægtigste bygværker, Karlskirche, blev opført i det tidlige 1700-tal. Indgangen er flankeret af vældige, fritstående søjler, der kan måle sig med Trajansøjlen i Rom. Der er en fabelagtig udsigt oppe fra taget.

Stephansdom

Stephansdom, der har bevaret sin middelalderlige atmosfære trods århundreder med restaurering og ombygninger, dominerer byens skyline med sien høje gotiske spir. Dens indre er fyldt med monumenter, skulpturer og malerier. Der er ture gennem katakomberne mandag – lørdag.

Schloss Schönbrunn

Dette vældige slot med 1441 værelser (hvoraf ca. 40 kan beses), bygget af habsburgerne mellem 1696 og 1712, er fuldt af dejlige rokoko-interiører, der står i kontrast til den strengere stil på Hofburg. Mozart spillede her i en alder af seks år for kejserinde Maria Theresia, og kejser Frans Josef blev født her. Slottets park blev åbnet for publikum omkring 1779 og blev hurtigt et populært udflugtsområde med sin hæklabyrint, en kunstig romersk ruin, botanisk have og zoo.

Der findes utallige andre spændende seværdigheder du kan opleve på en kulturejse til Wien, ovenstående var blot få udvalgte eksempler.

Jul i Wien

Wien er jul: hvidpudret af sne, udsmykket med traditionelle dekorationer og velsignet ukommerciel. Der er midnatsmesse i Stephansdom, og på rådhuspladsens vældige Christkindlmarkt sælger i hundredvis af festsmykkede udendørs boder alt, hvad der dufter og smager af jul. “Stille Nacht” og andre julesalmer fra Wien fremføres af Wienersängerknaben. Man kan slutte festdagene af med det ekstravagante nytårskejserbal på Hofburg!

Hofburg

Hofburg er en af de berømteste koncertsale i verden, bygget i barokstil i 1867 og med en fuldendt akustik. Den er hjemsted for Wienerfilharmonikerne, hvis nytårskoncerter med musik af bl.a. Johan Strauss transmitteres til hele verden. De populære Wiener Mozartkonzerte finder sted her og andre steder i byen maj-oktober.

Statsoper

Det grønkuplede operahus, bygget i 1887 som kejserlig hofopera, er et af verdens bedste og byder på en usædvanligt lang sæson (september – juni) for det meste med det kendte repertoire: Verdi, Mozart og Richard Strauss. Du kan læse mere om opera i Statsoper på www.wiener-staatsoper.at

Hoteller

Der findes mange fantastiske hoteller i Wien som du kan bo på under en kulturrejse til byen. Det vil være en lang omgang at beskrive dem alle her, men et par enkelte af Wiens mest kendte hoteller kan du læse en kort beskrivelse af.

Palais Schwarzenberg

Dette hotel, der blev bygget i begyndelsen af 1700-tallet af en adelig familie, hvis efterkommere stadig bebor omkring halvdelen af det, ligger midt i 7 ha landlig idyl i hjertet af Wien og minder mere om et majestætisk herresæde end om et byhotel. På trods af aneportrætter og anden kunst (bl.a. Renoir’er og gobeliner) er fællesarealerne og værelserne indbydende og velgørende uhøjtidelige. Hotellets berømte restaurant har en af byens mest imponerende beliggenheder (og køkkenchefer). (Hotellet er lukket indtil 2008 på grund af ombygning og renovering).

König von Ungarn

Wiens ældste hotel gemmer sig i skyggen af Stephansdom og har fungeret siden 1815. Det er enkelt og blankpoleret med en dejlig atriumgård og er et velgørende fristed på afstand af byens overflod af indtryk.

Mad og drikke

Wien er kendt for god mad og drikek, og ikke mindst for kager – få her et par tips til god mad og drikke i Wien.

Demel und Sacher

Demel åbnede tilbage i 1887 og er en af grundene til, at Wien er kendt som Europas kagehovedstad: Her byder man på en olympisk vælde af over 60 forskellige kager i de dukkehusagtige forværelser. Den femlagede chokoladekage Annatærte og den overdådige Sachertærte med chokolade er husets specialiteter. Smag på lækkerierne her, og gå derpå om på Hotel Sacher’s café for at sammenligne – begge insisterer å at have den originale opskrift, men det er i reglen Demels, der løber med prisen. Sachers Strudel med Schlagobers (flødeskum) er der dog ingen, der kommer op å siden af.

Café leopold Hawelka

Der er skrevet bøger på og om denne klassiske, frejdigt røgfyldte café, den evigt unge prototype i den by, der opfandt Europas cafékultur. Dens ypperlige kaffe er stærk, bitter og frisk. Du kan læse mere om den berømte café leopol Hawelka i Wien på www.hawelka.at

Heurigen-Miljøet

På disse friluftsvinstuer, der ligger spredt rundt i udkanten af den nærliggende Wienerwald, er anselige mængder af tilsyneladende harmløs vin delvis ansvarlige for den livlige stemning af gemytlighed, sang og skamløst sukkersød wiensk harmonikamusik. Beethoven boede på Mayer am Pfarplatz i 1817; i dag er det et populært heurigensted.

Steirereck

Østrigs fineste restaurant og fødested for det Nye Wienske Køkken, der serveres med elegance og flair i fornemt indrettede lokaler. Find et bord i den mere intime og romantiske vinterhave, en plantefyldt tilbygning til restauranten.

Zu Den Drei Husaren

Det gamle Wiens urokkelige monument over byens haute cuisine-stil. Turister elsker den, men det samme gør de lokale, som ved, at de altid kan finde en høj wiensk standard her ved bordene med levende lys i en fornem romantisk atmosfære med gevirer og gobeliner på væggene. Smag på Østrigs fineste aftapninger fra stedets enorme vinkort.

En kultur aften i Wien

Her er opskriften på en perfekt aften hvis du er på kulturrejse til Wien. Vi har dog ikke taget hensyn til et budget, hvilket jo er nemt når man bare skal skrive om en perfekt kultur aften i Wien!

Operabal og Hotel Imperial

I Wiens Faschingszeit (karnevalstid) deltager i tusindvis af mennesker i kjole og hvidt og elegante aftenrober i de over 300 højtidelige baller med forskellige temaer. Men det fineste af alle ballerne er det legendariske operabal. Det finder sted i Wiener Staatsopers barokbygning minus operaen og dens tilskuerpladser, der er blevet fjernet af den mindre hær af håndværkere, som fra den ene dag til den anden har omdannet det prægtige operarum til en strålende balsal. Operaballet åbnes med det højtidelige indtog af 200 yndige, unge debutantinder (døtre af rige og betitlede østrigske familier), ledsaget af 5000 gæster, der kommer fra alle lag af Wiens overklasse og fra resten af verden for at deltage i denne eventyragtige begivenhed, der blev indstiftet af kejser Frans Josef i 1877. Dansegulvet forvandles til et kalejdoskop af farver, når de dansende svinger sig til wienervalsens muntre toner. Når trefjerdedelstakten klinger ud kl. 5 om morgenen, kan man blade frem i eventyrbogen ved at trække sig tilbage til sit værelse på Hotel Imperial, Wiens mest luksuøse hotel. Det blev opført i 1867 i renæssancestil som en gave fra kejser Frans Josef til hans niece og hendes mand, hertugen af Württemberg, og blev benyttet til indkvartering af hertugens fornemste gæster, og det er stadig det officielle hotel for besøgende notabiliteter, som f.eks. dengang hvor Richard Wagner reserverede syv værelser og komponerede dag og nat. Hotellet har ikke indretning, marmorgulve, forgyldte balustrader, loftsfresker og glitrende lysekroner. Gæsterne vil naturligt nok føle det, som bliver de behandlet som dronning Elizabeth, der før sin afrejse konstaterede, at “det er det smukkeste hotel, vi nogensinde har boet på.”

Jeg håber at ovenstående informationer har givet dig inspiration til en kulturrejse til Wien, ellers kan du læse mere om Wien og Østrig i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.