Walisisk kulturs olympiske lege, international musical Eisteddfod

International musical Eisteddfod i Llangollen, Nordwales, Wales er en kultur oplevelse som absolut er værd at opleve på en kulturrejse til landet.

Eisteddfod

Når et walisisk mandskor bryder ud i sang, bryder tilhørerne i gråd. Af længst glemte årsager har Wales i umindelige tider været kendt for sine berømte mandskors himmelske kvalitet, karakteriseret ved polyfon “salmesang”, en slags lydmæssigt vandfald med mange rytmer og melodier. Mandskorene er en stor attraktion ved de urgamle walisiske musik- og kulturfestivaler, eisteddfodau, der bygger på den keltiske tradition fra 1100-tallet med omvandrende skjalde. Der afholdes mange eisteddfods hvert år over hele landet, men de to vigtigste er Llangollen International Musical Eisteddfod – anset for de walisiske olympiske lege i poesi og sang – hvor12.000 medvirkende fremfører musik, sange og danse fra 50 forskellige lande i farverige folkedragter, og Royal National Eisteddfod, en rent walisisk festival (med mulighed for tolkning gennem hovedtelefoner), der afholdes i en ny by hvert år. Wales’ rige kortradition (mest mandskor) har været helt afgørende for bevarelsen af det walisiske sprog og spiller fortsat en stor rolle ved begge festivaler. I et land, der er halvt så stort som Danmark, findes der over 100 mandskor, hvert med 60 – 100 medlemmer, der øver og giver koncerter året rundt som forberedelse og kvalificering til den nationale begivenhed. Korprøverne kan være præcis lige så fornøjelige som det store show, og gæster er velkomne til at overvære de fleste. Standardrepetoiret er walisiske viser og salmer, men ofte er der også Broadway-melodier og popsange (på walisisk) på programmet.

Llangollen International Musical Eisteedfod finder sted i Royal International Pavilion. Llangollen ligger omkring 200 kilometer nord for Cardiff og kun ca.  35 kilometer vest for Chester i England. Festivallen finder sted en uge først til midt i juli. Royal (eller “National”) Eisteddfod: afholdes i en ny by hvert år.