Vejene til Amiata – etruskerbyer i Siena provinsen i Toscana

På kulturrejse i Siena provinsen i Toscana i etruskernes fodspor.

Fra Chianciano er der en idyllisk, landlig køretur gennem Castelluccio til Sarteano og Cetona, to små byer der både er etruskiske og middelalderlige. Udsigten over de trøstesløse crete, befæstede gårde og det disede Monte Amiata er indfanget af Paolo Busato i hans meget berømte fotografier. Det er umagen værd at udsætte bilen for belastningerne på de mudrede veje, men de mere forsigtige kan også finde en direkte rute til Sarteano.

Castiglionecello di Trionoro

Castiglionecello di Trionoro er en lille by med et Castello og en kirke, der har en trecento-Madonna. Byen ligger blandt udstrakte arealer af forladte landområder, hvor der jævnligt afdækkes ruiner fra etruskertiden.

Sarteano, der breder sig ud over sin dobbelte kreds af bymure, er et populært kurbadested, som har bibeholdt sin traditionelle identitet. Byen har etruskiske ruiner, et pragtfuldt 1200-tals Rocca og smuldrende renæssance-paladser, der er bygget sammen med bymuren. Et interessant Etruskisk museum er for nylig blevet åbnet – men på trods af rygterne har man aldrig fundet den etruskiske konge Porsennas grav. I august afholder Sarteano en berømt Giostra eller turnering.

Cetona

Cetona klæber sig op ad en skovbevokset høj og er, med den laveste gennemsnitsindkomst i hele området, engageret i en kamp for at overleve. De storslåede 1700-tals huse på sletten er rester af byens tidligere velstand. Byens trestjernede seværdighed er en middelalderborg, der ligger blandt nerier, og en villa, der ejes af modekongen Valentino.

Selv om Cetona kendes for sine tekstiler og kopier af etruskiske vaser, sætter den nu sin lid til Agriturismo for at forhindre landbefolkningen i at forlade stedet. Et kort ophold på en lokal bondegård, med bjergture og bruschetta der flyder af olivenolie, er absolut værd at overveje.

Monte Amiata

De forskellige veje, der fører til Monte Amiata, den højeste bjergtop i det sydlige Toscana, er mindst lige så smukke som selve bjerget. Den hurtige rute fra Pienza til Abbadia San Salvatore giver mulighed for en omvej til de smukkeste kurbade i Siena-provinsen, Bagni San Filippo. Hvis man drejer til højre kort før Abbadia, kommer man til en klynge huse og frugthaver, hvor svovllugten viser vej til selve kurstedet.

Den snoede vej ned mod bassinet fører forbi et vandfald frem til en moderne pool. Man kan få fodbad, mudderbad, massage eller ansigtsmasker, hvis man ikke allerede er dækket af en hvid maske af kalk. Italienerne er ikke kede af at svømme i skoldhede bade midt om sommeren, men udenlandske gæster falder gerne om af udmattelse efter to bassinlængder.

Sarteano og Radicofani

Den alternative rute via Sarteano og Radicofani var den, som Dickens og Montaigne tog til et sted, der kun kan sammenlignes med Volterra i dramatisk natur. Mens bjergbyerne kan takke sporten og fritidsindustrien for deres genopleven, befinder byerne ved foden af Monte Amiata sig i ingenmandsland. De er nærmest fanget i deres middelalder identitet, og i Radicofanis tilfælde af en økonomisk struktur, der er stærkt påvirket af middelalderen.

Radivofani, der ligger på toppen af en basaltklippe 766 meter over havet, er det eneste sted i Italien, der har en tredobbelt Medici-bymur. Byen skuer ud over et område, der med rette kan kaldes Il Mare di Sasso, stenhavet, et område der kun egner sig for meget hårdføre får.

Byens navn er knyttet til Ghino di Toccos bedrifter, han der kaldes ”den blide landsforviste”, og som er gjort udødelig af Dante og Boccaccio. Den landsforviste Ghino beherskede byen fra slottet Radicofani, bygget af Hadrian 4. – den eneste engelske pave. En barsk udseende statue af Ghino står midt i denne uhyggelige by med lave stenhuse med udvendige trapper, blinde gyder og strenge facader. Selv om et jordskælv i 1700-tallet tilintetgjorde det meste af byen, er der tilstrækkelig atmosfære tilbage.

Abbadia San Salvatore

Turen fra Radicofani til Abbadia San Salvatore gør over Le Conie, en bugtet vej der kaldes Amiatas dørvogter. For folk, der ikke er interesseret i skisport eller nedlagte kviksølvminer, kendes byen Abbadia bedst for sit stærkt omtalte Abbazia og sin middelalderlige højby.

Den romerske kirke San Salvatore er alt, hvad der er tilbage af et fordums vidunderligt kloster. Desværre er det to gange blevet hårdt restaureret, en gang i 1500-tallet i barokstil og igen i 1925. Et krucifiks fra 1100 og krypten med sine 36 forskellige søjler er imidlertid relativt velbevarede, geometriske mønstre, drueklaser, palmeblade, dyr og gordiske knuder smykker søjlerne på dette enkle, rene sted.

Amiatas

Fra Abbadia fører en bugtet vej med skarpe kurver og stejle stigninger op mod Monte Amiatas top, som er 1738 m høj. I det skovklædte landskab omkring den udslukte vulkan findes fredfyldte stier, og da jagt er forbudt, er der rig mulighed for at kigge efter dyr. Fosso della Cocca, en tunnel med bladhang, er det bedste sted at finde sjældent dyreliv og planter.

Castel del Piano som ligger blandt fyrreskove og vilde hindbærbuske, er den ældste bebyggelse på egnen, men Piancastagnaio er bedre som base. Byen, som den ligger på en top mellem kastanjelunde, kan tilbyde en nyrestaureret Rocca, bjergfæstning, et franciskanerkloster og mærkelige landsbyer.

Pave Pius 2., som var på besøg i Amiata i 1462 på vej til Pienza, skrev ”de blide kilder løber gennem bjergene, der er smukkere end nogen, som nymfer eller faune kunne have fundet”. Når man bemærker svovllugten, må nymferne nok have været forkølede, da de var her.