Udvalgte seværdigheder til en kulturrejse til Madrid

Madrid nu om dage er en af Europas livligste hovedstæder og har du aldrig besøgt Madrid på en kulturrejse før kan du godt begynde at glæde dig. Ens første indtryk, og det sidste, når man forlader byen, er sandsynligvis, at ingen i denne by synes at sove. Brug dagstimerne til at udforske de mange seværdigheder som Madrid tilbyder sine besøgende på en kulturrejse, dyk ned i den spændende historie og afslut dagen med at besøge nogle af de mange lokale restauranter, mesones, eller tapasbarer omkring midnat og få en højrøstet og venlig bekræftelse. I nedenstående indlæg kan du læse om nogle af de udvalgte seværdigheder man kan se på en kulturrejse til Spaniens hovedstad.

“Ingen går i seng i Madrid, før de har slået natten ihjel.” – Ernest Hemingway.

Tyrefægtning på La Plaza de las Ventas

Tyrefægtning er blevet en kontroversiel sport, men den er en uadskillelig del af Spaniens historie, kultur og nationale identitet. Aficionados er de blot nysgerrige kan overvære en corrida søndag eftermiddag på La Plaza de las Ventas for at forstå en smule af sen spanske sjæl, fra fortiden og nutiden. Tyrefægterareanaen i Madrid ligger på adressen Calle Alcalá, i sæsonen er der tyrefægtning hver søndag, marts – oktober; daglige tyrefægtninger under festivaler i maj og september, læs mere på las-ventas.

Centro de Arte Reina Sofia

Centro de Arte Reina Sofia er Madrids museum for moderne kunst, der er hjemsted for Picassos Guernica, har til huse i en tidligere hospitalsbygning fra 1700-tallet nær Pradomuseet. Dets samlinger, der er fordelt på to etager – en med kunst fra før 1939 og en efter 1939, som markering af afslutningen på Den Spanske Borgerkrig – omfatter værker af spanske kunstnere som Miró, Dalí, Juan Gris og Antoni Tàpies og desuden Alexander Calder, Man Ray, Jean Dubuffet og andre. Museum Centro de Arte Reina ligger på Sofia Calle Isabel i madrid. Læs mere om musset på museoreinasofie.

Flamenco på Corral de la Morería

Corral de la Morería, der mest lever af turister, men er respekteret som den bedste flamenco-natklub nord for Andalusien, er et smart, farverigt og traditionsrigt sted, der afspejler den opblomstring af flamencoen, der har været i gang siden 1980’erne. Hver aften er en fest med førsteklasses optræden og en rytmisk passion, der aldrig dør ud. Læs mere om Flamenco på Corral de la Moreria på corraldelamoreria.

Loppemarkedet El Rastro

Sover man længe søndag morgen, går man glip af en god handel på det berømte, brogede, fem århundreder gamle El Rastro-loppemarked, der myldrer med gadehandlere, der sælger alle tænkelige og utænkelige ting. Alle ender på et eller andet tidspunkt på markedets berømteste tapasbar, Los Caracoles – prøv den lækre variant med snegle. Loppemarkedet El Rastro ligger i området mellem Plaza Cascotto og Ribera de Curtidores i Madrid.

Museo Sorolla

Den valencianske kunstner og Spaniens mest fremtrædende impressionistiske maler, Joaquín Sorollas, restaurerede, elegante bolig har bevaret en fornemmelse af beboelse (helt ned til hans brugte pensler) og viser samtidig en samling af hans værker, bl.a. portrætter af adelige og malerier af almindelige spaniere. Museo Sorolla ligger på adressen Paseo de General Martínez Campos i Madrid, du kan få mere information på museosorolla.

Palacio Real

Palacio Real blev påbegyndt i 1738 på det sted, hvor den gamle mauriske Alcázar-borg tidligere lå, og det var kongelig residens fra 1764, indtil kong Alfonso 13. abdicerede i 1931. I dag fungerer det som kongens officielle residens, selv om han faktisk ikke bor her. Det meste af paladset er optaget af statskontorer, men de værelser, der var beboet af Alfonso og hans familie, er åbne for offentligheden, og det samme er tronsalen, audienssalen, malerisalen (med værker af Caravaggio, Velázquez, Goya og andre), den kongelige våbensamling og det kongelige apotek, der alle bugner af skatte. Palacio Real ligger på Plaza de Oriente, Calle de Bailén i Mardrid, læs mere på patrimonionacional.

Pradomuseet

Pradomuseet er det vigtigste led i “Museernes gyldne trekant” (sammen med Reina Sofia og Thyssen) er det nyindrettede Pradomuseum et skatkammer, der helt alene kunne holde Madrid på det europæiske kulturelle landkort. Der er udstillet skulpturer, tegninger og andre kunstværker, men museet er først og fremmest kendt for sin samling af over 8600 malerier af El Greco, Goya, Murillo, Rubens, Tizian, Bosch, Rafael, Botticelli, Fra Angelico og mange andre. 80 procent af Velázquez’ malerier findes her, bl.a. hans Las Meninas, det mest besøgte af de 2000 værker, museet kan udstille ad gangen. Museet ligger på Paseo del Prado i Madrid.

Parken El Retriro

En Søndag i El Retriro-Parken. Tag en slentretur gennem El Retiro-parken en søndag formiddag er et rituel for mange madrilenske familier. Denne 140 ha store park, der blev anlagt i 1630’erne og førhen var forbeholdt de kongelige og deres gæster, er fuld af springvand og statuer foruden en sø, og derudover Cáson del Buen Retiro (der rummer Pradomuseets moderne værker) og udstillingssalene Palacio de Velázquez og Palacio Cristal. El Retriro-Parken Ligger lige bag ved Prado i madrid på adressen Plaza de la Independencia i Madrid.

Tapas ruten

Hvis man har lyst til at gøre som madrilenerne, skal man slentre fra tasca til tasca og småspise lidt undervejs frem til middagen kl. 23. mulighederne er uendelige, fra albondigas (kødboller) til zamburinas (små muslinger). Info: Den største koncentration af tapasbarer er i Villa y Corte-området, den ældste del af byen. Gaderne, der breder sig ud fra Plaza Mayor, er fyldt med muligheder for at smage alle specialiteterne.

Thyssen Bornemisza Museet

Udfylder Prados “blinde pletter” med over 800 malerier fra 12- til 1900-tallet, bl.a. værker af El Greco, Goya, Velázquez, rembrandt, Caravaggio, kandinsky, Pollock og Picasso. Samlingen blev opbygget af den schweiziske baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza og blev erhvervet af sen spanske stat i 1993. Du kan finde Thyssen-Bornemisza-Museet på adressen Paseo del Prado i Madrid, læs evt. mere på museothyssen.

Plaza Mayor

Plaza Mayor, denne vældige brolagte plads blev færdiggjort i 1619 i castiliansk barokstil og har været rammen om både tyrefægtninger, hængninger, optøjer, vilde karnevaler og inkvisitionens hæslige gerninger. I dag er den stadig et af byens helt store samlingssteder, selve hjerteslaget i Viejo Madrid. Vælg en hvilken som helst af dens ni hvælvede udgangsporte, der fører ud til gader med et væld af tabernas, tapasbarer og mesones, sommetider oven på hinanden. Lyt til tunas, de omvandrende grupper af syngende studenter, der er udklædt som middelalderens trubadurer. Plaza Mayor er afgrænset af Calel Mayor mod nord og Cava de San Miguel mod vest.

Kulturrejser til Madrid

Du kan læs meget mere om Spaniens hovedstad Madrig i indlæg her på bloggen om kulturrejser. Læs om kultur og historie, maden, udvalgte hoteller og se foto fra kulturrejser til Madrid i billedgalleriet.