Udflugt til Gibraltar

Den massive sandstensklippe, der borede sig op fra havbunden og faldt om på siden for omkring 200 millioner år siden, er synlig i miles omkreds, og den danner en lille halvø mellem den spanske by La Línea på Costa del Sol og industribyen Algeciras. Gibraltar, der er små 6 km lang og 2 km bred og rager 450 meter i vejret, har været genstand for militære uoverensstemmelser i århundreder på grund af sin strategiske placering, der gør halvøen ideel til bevogtning af indsejlingen til Middelhavet, med en afstand af kun 13 km til Nordafrikas kyst. Det smalle stræde er Middelhavets eneste udløb til Atlanterhavet.

Klippen er gennemskåret af huler og gange, og mange af dem er aldrig blevet udforsket. Der er under 120.000 år gamle menneskeknogler i hulerne.

Gibraltars første, vigtige milepæl i militærhistorien var i 711 e.Kr., da Tangers guvernør, Tariq ibn-Ziyad, gik i land her med en kolossal, maurisk hær og indledte sit erobringstogt i Sydspanien.

I 600 år var Jebel-al-Tariq, ”Tariqs klippe”, som dengang kaldtes, en del af det mauriske kongedømme al-Andalus. Mellem 1309 og 1492 gjorde de spanske kristne adskillige forsøg på at generobre klippen, og til sidst lykkedes det at sende maurerne tilbage til Afrika.

En forenet britisk-hollandsk hær indtog Gibraltar i 1704. Spanierne gjorde flere desperate forsøg på at generobre området, men efter den langvarige kamp, der kulminerede i 1779 med The Great Siege, Den Store Belejring, gav spanierne op.

Siden da har Gibraltar været en britisk koloni og en vigtig militærbase, men spørgsmålet om retten til området dukker op med jævne mellemrum. General Franco lukkede grænsen til Spanien i 1967, og den blev først genåbnet i 1985.

En tur på klippen

Man kan booke en officiel tur med guide gennem turistinformationen, og turen rundt på Gibraltar tager ca. 90 minutter. Det er dog også muligt at udforske området til fods. Det er en god idé at lade bilen blive i Spanien. Der er flere gode P-huse på Gibraltar, men det kan tage meget lang tid at blive sluppet over grænsen i bil.

Great Siege Tunnels

Disse gallerier blev udgravet i 1779 og betragtes i dag som et helt enestående bygningsværk. Her kunne briterne anbringe deres kanoner i stor højde, og det var en af grundene til, at briterne vandt Den Store Belejring. Der er omkring 48 km tunnelgange, men de fleste er lukket for offentligheden. Det hårde liv er skildret med voksdukker.

Moorish Castle

Slottets tårn, der i dag kaldes Tower of Homage, blev bygget i 1333 og bevogtede indsejlingen til Gibraltar i århundreder, og det bærer stadig ar efter de ti belejringer, der fandt sted i det 14. og 15. århundrede. I 1540 søgte befolkningen tilflugt i det mauriske slot, der menes at stamme fra det 8. årh., da Barbarossas gumme pirater næsten jævnede byen med jorden.

Apres´Den

Halvvejs oppe ad klippen finder man de berømte Barbary apes, de haleløse gibraltaraber, der lever i to kolonier. De findes kun på Gibraltar, i Marokko og i Algeriet. Legenden fortæller, at så længe der findes aber på Gibraltar, vil området tilhøre briterne, og derfor har man altid passet vældig godt på aberne, selvom de lever frit. De er vant til turisterne og er ganske tamme, men de kan bide, hvis de bliver provokeret eller skræmt.

St.Michael’s Cave

Denne kæmpemæssige hule var engang beboet af stenaldermennesker, og i dag bruges den til koncerter og modeshows. Det største kammer, Cathedral Cave, menes at være bundløst, og det gav næring til legenden om, at Gibraltar var forbundet med Afrika via en underjordisk tunnel. Hulen var indrettet som militærhospital under 2. Verdenskrig, men blev aldrig brugt efter hensigten, og under sprængningerne blev nye hulegallerier fundet. I dag kan man tage en tur 63 meter ned fra indgangen forbi sære sandstensfomationer.

Gibraltar by

Den lille, kompakte by, der er omgivet af gamle bymure og byporte, udforskes bedst til fods. Casemates Square, der markerer indgangen til Main Street og i dag er en livlig plads med forretninger og pubber, var i sin tid stedet, hvor de offentlige henrettelser fandt sted. Vagtskiftet finder sted uden for guvernørens residens – spørg turistkontoret om tidspunkter og detaljer. Gibraltars museum er i dag placeret i det, der betragtes som det bedst bevarede arabiske badehus i Europa, med stjerneformede vinder og romerske, vestgotiske og mauriske søjler.

En 15 minutter lang film fortæller Gibraltars historie, og derefter kan gæsterne gå på opdagelse i museet, der indeholder kulturgenstande fra stenalderen og våben, der blev anvendt under Den Store Belejring.En model, der er bygget i 1865, viser livet på Gibraltar i 1700-tallet.

Befæstningerne

Befæstningerne omkring byen stammer fra forskellige tidsaldre. Muren fra det 16. årh. blev bygget på Karl 5.’s tid, mens King’s Bastion blev forstærket af briterne i 1775. Det var herfra, man skød med rødglødende pile mod de spanske skibe, så de sank. Line Wall har fungeret som fæstning siden 1704 og er bygget på et maurisk dige. Hele området mod vest er inddæmmet. Southport Gate består af tre porte fra forskellige tidsaldre, der hhv. er bygget af Karl 5., Dronning Victoria og til minde om valget i 1967, da Gibraltar med et overvældende flertal stemte for at beholde sin tilknytning til Storbritannien.