Top 10 seværdigheder på Madeira

Herunder har vi samlet en liste med 10 seværdigheder på Madeira, som vi mener du bør opleve på en kulturrejse til Madeira.

Madeiras botaniske have
Madeiras botaniske have er en af øens store seværdigheder. Uanset om du er interesseret i blomster eller ej, vil vi anbefale dig at besøge Madeiras botaniske have. Med sin fantastiske beliggenhed over den centrale del af Funchal har du desuden herfra en utrolig flot udsigt over Funchal. Den Botaniske have, eller Jardim Botánico, som den hedder på portugisisk, kan du besøge ved at tage kabinen fra Funchal centrum.

Funchals katedral
Funchal katedral er en af de få bygninger på Madeira, der har bevaret elementer af den manuelinske stil, som efterfølgende er blevet det arkitektoniske symbol på Portugals storhedstid som søfartsnation i 1400- og 1500-tallet.  Kong Manuel I sendte ligefrem en arkitekt fra fastlandet ud til Madeira for at bistå i arbejdet med at bygge katedralen, der blev påbegyndt i 1490´erne og først stod færdig i 1514.

Quinta das Cruzes
Madeira er ikke bare rig på storslået natur og et fantastisk klima, men også på charmerende og historiske bygninger. Mellem disse finder vi Madeiras mange smukke quintaer, vingårde, som blev bygget af den portugisiske adel, da den kom til øen, samt de engelske købmænd, da de i 1700- og 1800-tallet valfartede til øen i forbindelse med den ekspanderende handel med Madeira-vin. En af de smukkeste og historisk mest interessante af disse quintaer er Quinta das Cruzes.

Monte Palace
Herfra kan du se hele bugten ved Funchal og holde øje med de mange skibe, der ankommer til havnen i Funchal. Færgen fra Porto Santo sejler en til to gange dagligt til og fra havnen. Desuden er Madeira en meget populær havn for krydstogtskibe. Monte var oprindeligt et hotel i den luksuriøse ende. I dag er hotellet omdannet til et museum, som ejes af stiftelsen Bernardo. Til området hører en meget smuk og charmerende have, hvor man sagtens kan nyde nogle timer med at se de smukke blomster og samtidigt nyde udsigten over Funchal. Haven har foruden en stor samling af blomster og planter fra hele verden også et rigt dyreliv, vel og mærke vildtlevende dyr, primært fugle.

Quinta Vigia
Haven, der rummer mange spændende planter og smukke blomster, omkredser selve quintaen, som ligger i Funchal, hovedbyen på Madeira. Quinta Vigia har haft mange berømte beboere og idag bor formanden for Madeiras selvstyrende region på Quinta Vigia. Et besøg i haven på Quinta Vigia giver også mulighed for en enestående udsigt over Funchal.

Jardim do Almirante Reis
Madeira er en ø fyldt med smukke haver, nogle private og andre offentlige haver, som Jardim do Almirante Reis. Haven ligger meget tæt på kabelbanen, som kører mellem Monte og Funchal i det historiske område Santa Maria Maior. Haven er beliggende midt i den gamle bydel, som er meget charmerende, og også indbyder til en frokost eller et glas Madeira-vin, mens du nyder livet i byen. Foruden at være en offentlig have er det specielle ved Jardim do Almirante Reis, at du overalt i haven har bølgende platforme imellem gamle træer og planter. Gangbroerne, som findes overalt i haven, er lavet af sten og træ.

Parque de Santa Catarina
Udsigten fra haven er smuk og du kan se hele Funchal og havnen, som er den største på Madeira. I haven, som er omgivet af flotte blomster og træer, ligger et mindre kapel fra 1425. Kapellet hedder Saint Catherine og var oprindelig bygget af træ, men som du vil se under dit besøg i Parque de Santa Catarina, er kapellet i dag af sten, ombygget i 1700-tallet. Mange lokale indbygger fra Funchal tager på udflugt til haven og nyder en søndag eftermiddag lidt oppe i højderne, hvor man i skyggen fra ét af de mange træer i haven kan nyde en picnic.

Haverne Palheiro Ferreiro
I haverne finder du også én af de meget gamle og smukke quintaer på Madeira, Quinta do Palheiro Ferreiro, som blev bygget i 1804 af Carvalhal. I dag tilhører stedet familien Blandy fra England. Oprindeligt var Quinta Palheiro do Ferreiro en primitiv bygning, men senere blev huset ombygget til hotel, og i samme forbindelse anlagde man de imponerende haver. I haverne finder du utroligt mange forskellige arter af planter og blomster – og specielt blomster fra Orienten er stærkt repræsenteret i haverne. På én af de mest populære vandreruter i nærheden af Funchal går du langs haverne Palheiro Ferreiro.

Miradouro do Pico dos Barcelos
Have er måske ikke den rigtige beskrivelse af Miradouro do Pico dos Barcelos, for selvom der er mange flotte blomster, er det mere en form for offentlig park eller plads. Stedet er absolut et besøg værd, hvis du foruden smukke blomster vil nyde en helt fantastisk udsigt over Funchal, bugten, og bjergene, der omkredser Funchal (hovedbyen på Madeira).

Jardim do Campo da Barca
Skal du besøge haven Jardim do Campo da Barca, så er april og maj det bedste tidspunkt. Det er for øvrigt også i slutningen af april, at der på Madeira afholdes den berømte blomsterfestival hvert år, og især i hovedbyen Funchal er der pyntet med blomster. Jardim do Campo da Barca er et besøg værd året rundt, men i april og maj blomstrer den meget smukke blomst Jacaranda i haven. Du finder også træet frangipani blandt havens mange træer og det imponerende dragetræ er også at finde i haven.

Som i mange andre haver og parker på Madeira benyttes disse ofte af de lokale indbyggere, og der er en charme ved at sidde under et dragetræ med en forfriskning, mens der i nærheden er samlet en gruppe gamle mænd, der går op i kortspillet med liv og sjæl! Et besøg i en af Madeiras mange haver er ikke kun et indblik i øens mange flotte blomster og træer, men i høj grand også en oplagt mulighed for at komme i tæt kontakt med indbyggerne på Madeira og specielt i Funchal.