São Miguels historie

São Miguels historie efterlader nogle interessante spor i både kulturen og landskabet på øen. Disse spor kan du stifte nærmere bekendtskab med på en kulturrejse til São Miguel.

Den første bosættelse på São Miguel fandt sted i 1444, da Henrik Søfareren beordrede, at der skulle anbringes kvæg på 7 af øerne i øgruppen. Den opgave blev givet til Goncalo Velho, ridder og medlem af Kristusordenen. De første beboere kom fra de portugisiske provinser Estremadura, Alentejo og Algarve og blev senere fulgt af folk fra Madeira, jøder, maurere og muligvis også franskmænd.

Den frugtbare jord og São Miguels geografiske beliggenhed midt imellem Europa, Afrika og Amerika har bidraget til hurtig økonomisk ekspansion baseret på produktion af hvede (som blev eksporteret til portugisiske garnisoner i Nordafrika), sukkerroer, forskellige planter til plantefarvning, vin og mejeriprodukter. Et århundrede senere var også søde kartofler, majs, yams, hør og appelsiner føjet til øens landbrugsproduktion.

São Miguels historie rummer mange angreb

São Miguel var udsat for angreb af både franske, engelske og algierske tropper i slutningen af det 16. århundrede og op igennem det 17. århundrede. I 1582 blev øen besat af spanske styrker efter at en fransk flåde led et nederlag ud for Vila Franca do Campo.

Ombord på de franske skibe fandtes en del portugisere, som støttede den portugisiske tronarving. Da Portugal blev selvstændig i 1640, genvandt Sao Miguel sin position som handelscentrum og etablerede kontakt til Brasilien, hvortil man sendte grupper af bosættere.

Eksport af appelsiner blev en særdeles god forretning for São Miguel fra slutningen af det 18. århundrede. Imidlertid blev appelsinlundene ødelagt af en blight i 1860.

Lokal foretagsomhed førte snart til dyrkning af nye afgrøder: tobak, te, chikorie, sukkerroer og ananas, som dermed sikrede økonomisk overlevelse. Med årene er der også blevet startet en del industri op, og der har været vækst i fiskeri og landbrug.

I dag er São Miguel et af regionens politiske og administrative centre, og samtidig en ø med en diversificeret økonomi i stadig vækst.