Quinta das Cruzes på Madeira

Madeira er kendt for sine smukke quintas, som blev bygget af den portugisiske adelsklasse, da de kom til Madeira, og af engelske købmænd, som kom til øen i 1700-1800-tallet i forbindelse med handel med Madeira-vinen. Quintas er en vigtig del af Madeiras kulturarv.

I dag er flere af quintaerne gået til af ælde, misligholdelse, eller som ofre for ejendomsspekulation, mens andre quintaer stadig står tilbage, og enten er omdannet til offentlige institutioner, f.eks. museer eller administrationsbygninger, eller til hoteller.

Èn af de smukkeste af de quintaer på Madeira, som står tilbage fra denne tid, er Quinta das Cruzes, der direkte oversat betyder Korshuset. Det siges, at det var på denne grund, at kaptajn Zarco, der gjorde krav på Madeira på vegne af Portugal, byggede sit oprindelige hus i 1400-tallet, men i dag er der kun få rester tilbage af denne bygning.

Quinta das Cruzes indretning

Ligesom mange andre huse på Madeira blev Quinta das Cruzes ødelagt af jordskælvet i 1748 og genopbygget, hvorefter den i 1953 blev omdannet til museum: Museet for dekorativ kunst. Indenfor er quintaen indrettet i en velstående handelsmands-stil med indiske silke-dekorationer på væggene og fornemme arabiske tæpper på gulvet.

I kælderen er der mahogni-møbler, lavet af pakkekasser, som man brugte til at udskibe sukker i i det syttende århundrede, og som blev omdannet til skabe og kister efter at sukkerhandlen gik i stå. Huset rummer også samlinger af flamske malerier og fransk porcelæn, samt sølvtøj og azulejos.

I haven kan man se et fragment af Funchals gabestok, der blev flyttet til quintaens grund i 1835, og en mindesten for Pedro Anes, der byggede Funchals katedral. I haven er der også et væksthus, hvor der bliver dyrket orkideer, og store bregnetræer og fuchsiaer.