Portvinsrute i vinregionen Nedre Corgo

Portvinsruten omfatter Nedre Corgo vinregionen, som har et areal på 14.000 ha. og tæller ca. 16.000 vinproducenter. Området kendetegnes af meget små vinmarker, men med en stor produktivitet. Landskabet præges af smuk, grøn og frodig natur året rundt. Maleriske veje fører dig til nogle af Douros vigtigste byer: Mesão Frio, Peso da Régua og Vila Real.

Mesão Frio – udsigt over Dourofloden

Mesão Frio betragtes som indgangen til Douros demarkerede vindistrikt og er en bedårende by med en blanding af romantisme og malerisk sjæl. Byens smukke beliggenhed på skråningerne af Marão bjerget byder på fantastiske udsigter over Douro floden, samt de imponerende quintas (vingårde) omringet af terrasserede vinmarker, som Douros landskab præges af. Byens moderkirke og rådhuset (tidligere franciskaner-kloster) er et besøg værd.

Hvis man fortsætter mod Peso da Régua, ved udmundingen af Corgo floden, kommer man til hjertet af portvinsproducenternes sammenslutning. Helt tilbage til 1755 skibede man portvinstønder til Porto fra byens kaj. Byen summer af en særlig atmosfære tæt knyttet til regionens vigtigste erhverv, nemlig vinproduktion, og besøges ofte af enologer og vinjournalister, der følger op på nyhederne om en ny Vintage, Tawny, LBV’er eller en særlig ”20 Years Old” portvin. Fra Peso da Régua kan man tage det lokale tog mod Pinhão, og nyde den afslappende tur, og den unikke natur. Pinhãos togstation er kendt for sine flotte kakler, der fortæller portvinens historie.

Blot 12km fra Peso da Régua, over på den sydlige brede, kommer man til den dejlige by Lamego, som er en af Portugals ældste byer. På toppen af Santo Estevãos bjerg, der gemmer kirken Nossa Senhora dos Remédios sig. Kirken er et af landets mest berømte valfartssteder. Man kan nemt fristes til at gå op af de 686 trappetrin, som hundredetusinder fromme pilgrimme gennemfører hvert år. Og trappe-udfordringen leder frem til en overvældende udsigt over den fabelagtige Douro region.

Vælger man at fortsætte mod nord, kommer man forbi Santa Marta de Penaguião mod Vila Real, og undervejs bliver man betaget af regionens imponerende vinmarker, som pryder hele landskabet. Vila Real er en smuk by, der fortjener mindst en dags ophold. Historisk set var byen isoleret fra resten af landet flere århundreder tilbage, og måske derfor bevarer Vila Real en genuin atmosfære og byder på enestående seværdigheder, herunder det storslåede barok Mateus slot, som er byens vartegn, og tilknyttet til Portugals absolut bedste internationale ”branding”, nemlig Mateus Rosé vin – drink pink!

Vila Real området har ligeledes bidraget til opdagelsesrejser i d. 15. og 16. årh. med bl.a. den i byen fødte kaptajn Diogo Cão, som i 1482 stod for opdagelsen af Congo-flodens munding. På vej tilbage til Douro floden, passerer man São Martinho da Anta og den berømte portugisiske kaptajn Fernão de Magalhães (der stod for den første verdensomsejlning) fødeby Sabrosa.

Vejen fører til den fortryllende landsby Pinhão. Byen blev berømt i 1996, da Casal de Loivos herregårdens terrasse over Douro dalen i en udsendelse fra den engelske BBC blev udvalgt som verdens 6. smukkeste udsigt. Omkring Pinhão finder man nogle af de mest berømte portvinsgårde. Portvin fra Pinhão område betragtes som den af allerhøjeste kvalitet. Man skal ikke gå glip af et besøg på den lokale togstation og de flotte håndmalede kakler, der fortæller om portvinens hverdagsliv. En overnatning på Casal de Loivos vingård bliver til en enestående oplevelse.

Ruten fortsætter mod São Leonardo da Galafura’ udsigtspunkt, som har inspireret diverse digtere og forfattere. Man føler sig glad med Dourodalens fortryllende udsigtspunkter, den uberørte natur, samt de lokale befolknings gæstfrihed og afslappet syn på hverdagen.

På vej tilbage til Peso da Régua bliver man mødt med yderligere imponerende vingårde, som på længere afstand minder om mindre klostre, fordi de fleste har egen kirke. Mange vingårdsejere åbner deres døre for besøgende og tilbyder overnatning, måltider, vinsmagninger og aktiv deltagelse i vinhøsten. Udvalgte vingårde byder gæsterne på en udfordrende oplevelse, der går ud på, at gæster selv laver deres personlige vin.