Portugals Vinho Verde – en del af Portugals kultur

Portugal er et meget rigt og varieret vinland, og dette gælder ikke mindst for vindistriktet Vinho Verde som ligger i Minho provinsen – oplagt for en kulturrejse for vinelskere. Området Vinho Verde ligger i den nordlige del af Portugal og er mod nord og øst omgivet af Spanien og mod vest Atlanterhavet. Navnet Vinho Verde lyder grønt og det er nøjagtigt, hvad det er.

I dette område af Portugal vokser alting hurtig, og det er ikke så underligt, da nedbørsmængden i Vinho Verde er ca. 3.500 mm om året. Sammenligner man med det tørre og hede Alentejo falder der her kun ca. 500 mm regn om året. Vinho Verde er faktisk et af de mest regnfulde områder ikke alene i Portugal, men i hele Europa.

Vin i verdensklasse

Vinho Verde har i de seneste år udviklet sig til et af Portugals og verdens mest spændende vinområder, når det gælder hvidvin. Mange mener ligefrem det har været en form for vinrevolution, da man omplantede vingårde og udviklede de druer, som egnede sig bedst til områdets jordbund og mikroklima. Man begyndte at beskære vinstokkene hårdt og dermed reducerede man afkastet og øgede koncentrationen i druerne. Længst oppe mod nord er det Alvarinho-druen, der hersker.

I området syd for Minhofloden, som udgør grænsen mod Spanien, ligger regionen Moncao, hvor druen Alvarinho, er dominerende. Denne drue giver elegante, lidt stramme og velafbalancerede vine med en alkoholprocent, der er høj for området. En anden drue, der har vundet frem, er Loureiro, som dyrkes i næsten hele Vinho Verde. Nu om dage kan man også ofte støde på de egetræslagrede Loureirovine, som den internationale vinpresse har skrevet meget om.

Rødvin i Vinho Verde

Selvom Vinho Verde er mest kendt for at producere hvidvine, så findes der også meget rødvin i området. Den mest anvendte drue er Vinhao, som giver kraftige, tanninrige vine. Lokalbefolkningen i denne del af Portugal drikker ofte vinen af porcelænskopper uden hank, ofte ledsaget af kraftige, smagfulde retter med lam, gedekid eller svinekød.

Landskabet i Vinho Verde

Landskabet i Vinho Verde består af bølgende bakker og bjerge, og overalt ser man vinmarker så langt øjet rækker. En vinbonde i dette område dyrker i gennemsnit vin på ca. 1 hektar, og da der dyrkes vin på i alt 35.000 hektar i Vinho Verde, skal der ikke meget hovedregning til at regne ud, at her lever mange vinbønder. Den samlet produktion er ca. 950.000 hektoliter vin om året.

Grønsagsdyrkning i Vinho Verde

Den store nedbørsmængde giver også gode betingelser for grønsagsdyrkning i Vinho Verde. Helt tilbage fra gammel tid plantede man vinstokke i alle haver og lod vinen klatre op ad frugttræer eller i pergolaer, så den kunne give beskyttelse og skygge til de grøntsager, der voksende på jorden. Man brugte også rækker af vinstokke i udkanten af græsningsmarker og andre marker i stedet for gærder og hegn.

Fakta om Vinho Verde

På grund af det omskiftelige klima er DOC Vinho Verde opdelt i ni distrikter, nemlig Moncao, Lima, Cavado, Ave, Basto, Baiao, Sousa, Amarante og Paiva. I Vinho Verde findes ca. 35.000 hektar vinmarker og i 2006 blev der produceret 940.000 hektoliter vin. Det betyder at man i Vinho Verde producerer ca. 13 % af den samlede vinproduktion i Portugal. Anbefalede rødvinsdruer i Vinho Verde er Alvarelhao, Amaral, borracal, Espadeiro, Vinhao, Pedral, Rabo-de-Anho og Padeiro. Anbefalede hvidhvinsdruer i Vinho Verde er Alvarinho, Batoca, Vesso, Trajadura, Loureiro, Pederna og Azal.