Porto Santo – de opdagelsesrejsendes ø

Det var Joao Goncalves Zarco og Tristao Vaz Teixeira som i 1418 opdagede øen Porto Santo, Madeira, på en tid hvor Portugal blev regeret af Dom Joao. Ifølge journaler blev øen først kaldt ”Holy Port” (Hellig Havn) af sine opdagere, da de efter en storm endelig fandt ly på øen. I dag er øen især populær blandt besøgende for sin gyldne badestrand og er et oplagt udflugtsmål, hvis du er på kulturrejse på Madeira.

Den første donator (person, som skænker dens formue til et kloster uden at blive medlem af klosterordenen) var Bartolomeu Perestrelo, udpeget af Henrik Søfareren, som iværksatte de første bosættelser på øen. Herefter blev kvægavl og dyrkning af korn og vin indført på øen med stor succes, men sukkerproduktionen havde ikke tilpas gode forhold.

Opdagelsen af denne ø var et vigtigt første skridt i forhold til andre opdagelser foretaget senere langs den vestafrikanske kyst, ned til Cape Det Gode Håb, og herfra til Østindien og endelig Japan. Christoffer Columbus, som blev gift i Porto Santo med Donna Filipa (datter af den første donator Bartolomeu Perestrelo), boede på denne ø i nogen tid.

Porto Santos geografi

Beliggende på den nordlige halvkugle ved 32. breddegrad er dens territorium på 42 kvadratmeter næsten fuldstændig dækket med kalkting, især på den nordlige side. Den er sikret af limsten, som er synlige forskellige steder. Øen er prydet med bjerge næsten over hele den nordlige del, og ”Pico do Facho” er det højeste bjerg.

Porto Santo anderledes end Madeira

Øen Porto Santo, som er en del af Madeiras øgruppe, er meget anderledes end øen Madeira. Medens frodigt grønt dominerer på Madeira, er Porto Santo næsten afklædt for vegetation, og på den sydlige kyst kan man prale af en 9 km lang strand med blødt gyldent sand, som gør det til et højagtet feriested.

Frisk luft og stilhed på Porto Santo

Nu om dage er der mange besøgende som søger ud til Porto Santo for at nyde en rolig ferie, da øen stadig har en frisk luft fyldt med stilhed. Grundet den isolerede beliggenhed er det desuden lykkedes at bevare nogle af de gamle traditioner fra de første nybyggeres tid. Det moderate klima året rundt har været årsag til at Porto Santo har fået et økonomisk opsving, som vokser år for år.

Opførelsen af lufthavnen på Porto Santo i 1960, senere udvidet i 1973, var en vigtig faktor til det økonomiske opsving, samt den enorme turistekspansion. De eksisterende hoteller har en fin standard, og der er et stort udvalg af fritidsarealer til dyrkning af f.eks. tennis, volleyball, windsurfing m.m.
Gastronomien, med de lokale specialiteter, kan nydes på adskillige restauranter, lige fra moderne til mere almindelige restauranter, som alle bestræber sig på at gøre den perfekte ferie til en realitet.