På kulturrejse i den Stockholmske Skærgård

Der er mange måder at se den stockholmske skærgård på, det netværk af omkring 24.000 øer og glatte, gletsjerskurede skær, der strækker sig over 240 km ud for østkysten. Man kan vælge at gøre det med færge, veterandamper, tremastet skonnert, privat sejlbåd eller yacht. Men det vigtigste er ikke at gå glip af en sådan tur: Skærgårdsområdet er en af landets betydeligste naturseværdigheder og dets uberørte grænseområde. Der bor blot 6000 mennesker på de 1000 af øerne; resten er ubeboede.

Skærgården består af to naturtyper – den skovbevoksede, fredede indre del og den nøgne, vilde ydre skærgård, hvor sidstnævnte er hjemsted for havfugle, sæler og enkelte meget hårdføre fiskere. Tager man en fredfyldt sejltur i ro og mag, vil man langt bedre forstå Stockholm, der er bygget på 14 af skærgårdens øer, og dens tilknytning til havet. Skal du selv planlægge en kulturrejse til den Stockholmske Skærgård bør du ligge rejsen i perioden fra juni til august. Der er talrige udflugts-muligheder i skærgården, og du kan få mere inspiration til din kulturrejse i andre indlæg her på bloggen.

Fjäderholmarnas Krog

Sveriges sommer er kort, men vidunderlig, og dette er stedet at fejre den – i kajak, på picnic-udflugter, på cykel og på gåben rundt på øernes grusveje. Tag en 30-minutters færgetur fra Stockholm ud til den kendte restaurant Fjäderholmarnas Krog, der kun er tilgængelig med båd, og nyd en afslappet frokost af nyfangede, perfekt tilberedte fisk. Eller man kan blive om bord på en af dampskibene og beundre sceneriet; skærene, småøerne, de blomstersmykkede fiskerhytter, anløbsbroerne, engene, gårdene, strandene og den sene eftermiddagshimmel i vekslende pastelfarver. Forfattere og billedkunstnere har altid været tiltrukket af Vaxholm, mens bådfolket sværger til Sandhamn, der er centrum for d en prestigefyldte årlige Kongelige Regatta. Fjäderholmarnas Krog ligger på adressen Store Fjäderholmen. August er sæson for krebs og her bør du bestille bord hvis du vil være sikker på at få plads. Læs mere på fjaderholmarnaskrog.