På Café i Amsterdam, en del af kultur livet i byen

Café-livet i Amsterdam i Holland er en stor del af byens kulturliv. For mange indbyggere i Amsterdam er cafeerne art déco-klenodie, og deres dagligstuer som ligger rundt om hjørnet. Rejser du på kulturrejse til Amsterdam kan du derfor næste heller ikke undgå at besøge en eller flere af byens utallige cafeer.

Brune caféer med gezelligheid

Amsterdammere sætter meget pris på det gamle begreb gezelligheid, der for dem betyder mere end blot “hygge”. Det er det, der trækker de lokale til de allestedsnærværende, såkaldte brune caféer (bruine kroegen), et navn, der enten skyldes deres røgsværtede interiører (som følge af tobaks- eller hashtåger) eller, mere indbydende, de mørkfarvede, ældgamle træpaneler, der findes i mange af dem. Her liver amsterdammerne virkelig op, og samtalen flyder ligesom (eller på grund af) det altid fremragende hollandske øl og den populære jenever, en slags gin, rund i smagen, men stærk, serveret iskold, men aldrig med is og ofte nydt sammen med en øl. Efter sigende skal der være over 1000 af disse sociale fristeder – heriblandt et, der formentlig aldrig har lukket sine døre, siden det åbnede tilbage i 1574. hvis man ikke kan afse tid til at besøge dem alle, kan man blot slentre rundt i den elegante inbydel Jordaan, eller man kan styre mod Café’t Smalle, en populær beværtning siden dens åbning i 1786 som brændevinsbrænderi og “udskænkningshus”. Dens vidunderlige terrasse ud til vandet er et kærkomment alternativ til de beklumrede, røgfyldte lokaler på nogle af de gamle brune favoritsteder.

Café Americain

Er man på udkig efter glansen fra de gode gamle dage, skal man prøve den decideret ubrune Café Americain, opført som en del af et fornemt, kanalkranset hotel i 1880. Mata Hari ville stadig kunne genkende dens kunstfærdigt udsmykkede, men noget falmede art déco-interiør som det sted, hvor hendes bryllupsreception fandt sted. Det er en ærværdig favorit i det lokale cafémiljø, og efter en forestilling på Stadsschouwburg (byteatret) ved siden af er det umuligt at redde sig et bord. Men sidst på eftermiddagen kan man nyde en stilfærdig, hyggelig time her, mens det svindende dagslys oplyser vinduernes glasmalerier. Café American ligger i American Hotel på adressen Leideskade 97, i Amsterdam og lige ved Leidesplein. Du kan læse mere om stedet på www.amsterdamamericain.com som holder åbent hver dag fra kl. 07.00 til midnat.

Besøg evt. også Café’T Smalle der ligger på adressen Egelantiersgracht 12 i Jordaan-bydelen, her er åbent fra sidst på formiddagen, til den sidste gæst går hjem, gerne omkring kl. 01.00.

Du kan læse meget mere om kulturrejser til Amsterdam her på bloggen.