Oplevelser i Guimãraes

Fejret som den portugisiske nations vugge, har Guimãraes spillet en vigtig rolle i mange af de begivenheder, som ledte til landets uafhængighed, og byen var vidne til Afonso Henriques den Førstes fødsel. Da han udråbte sig selv til Portugals første konge i 1139, valgte han Guimãraes som sin hovedstad, og det karakteristiske omrids af byens stolte slot figurerer på det portugisiske våbenskjold. Guimãraes fik ophøjelse til bystatus af Dronning Maria II i 1853.

Byens centrale placering i Portugals nationalhistorie gør den til oplagt udflugtsmål på en kulturrejse til Portugal. Vi giver et par bud på seværdigheder i Guimãraes herunder:

Seværdigheder i Guimãraes

Oprindelig bygget for at forhindre angreb fra maurere og normanner i det 10. århundrede står byens berømte slot og dominerer horisonten med otte firkantede tårne og en 27 meter høj fangekælder. Tæt derpå er stadig bevaret det originale kloster og domkapitel fra den lille romanske kirke Nossa Senhora da Oliveira, bygget af Grev Henry og hans søn på pladsen, hvor der i det 10. århundrede oprindeligt lå et kloster. Den venstre døbefont inde i kirken er den, hvorved Afonso Henriques blev døbt. Alberto Sampaio Museet, der ligger i et domkapitel fra det 12. århundrede i byens midte, indeholder et messeklæde fra Joao den Første og et transportabelt alter fra det 14. århundrede.

Oplevelser i nærheden af Guimãraes

Jernalderbosætningen Citania de Briteiros er et af Portugals mest imponerende arkæologiske fund. Omkring 200 huse, næsten alle cirkelrunde med en diameter på 5 m, og bosætningen er omgivet af en ovalformet væg, der måler 250 m nord-til-syd og er 150 m bred. Stedet var beboet i år 6 f. Kr. af førkeltiske folk, og blev forladt i år 4 e. Kr.