Oplev europæisk kultur-hovedstad

Der er stadig lidt mere end to måneder tilbage til at opleve den ene af de to europæiske kulturbyer, Marseille i Provence, som siden januar i år har budt på en lang række kulturelle begivenheder og projekter i anledning af byens status som europæisk kultur-hovedstad 2013.

Europæisk projekt

Det er den Europæiske Union, der hvert år udnævner én eller flere europæiske byer som kulturelle hovedstæder for et helt kalender-år og dermed giver disse byer en mulighed for at promovere sig selv kulturelt, økonomisk og socialt i en europæisk sammenhæng; et projekt, der begyndte allerede i 1985, hvor den daværende græske kulturminister – og tidligere model og skuespillerinde – Melina Mercouri i samarbejde med sin franske kollega Jack Lang fandt på ideen med årligt at udnævne forskellige europæiske byer som kultur-hovedstæder for at fremme europæisk integration og belyse de fælles historiske og kulturelle rødder.

Mere end 40 kultur-hovedstæder

Siden er der udnævnt mere end 40 kultur-hovedstæder i Europa; i begyndelsen kun én om året, siden normalt et par stykker i to forskellige lande, hvis man da ser bort fra visse undtagelser, såsom årtusindeskiftet, der blev markeret med hele 9 kulturbyer. Dette år deler Marseille æren med den slovakiske by Kosice.

Åbnings-ceremonien for Marseilles status som europæisk kultur-hovedstad tidligere på året

Tusinde ansigter

Marseilles år som europæisk kultur-hovedstad er inddelt i tre faser, der følger årets gang: Første fase, med titlen “Marseille byder verden velkommen”, strakte sig fra åbningsceremonien i januar (se video) til maj måned; anden fase – der bar titlen “Marseille Provence under åbne himle” – strakte sig fra maj måned til september måned; og tredje og sidste fase i kulturhovedstadens år er den nuværende, der strækker sig fra september til og med december måned med titlen “Marseille Provence – tusinde ansigter”.

Det at bo sammen i offentlige rum

I denne tredje fase af kulturåret, der fokuserer på kunst, samtidig litteratur og dét at bo sammen i offentlige rum, vil der være arrangementer med nogle af Middelhavs-landenes største kunstnere og filosoffer.

Kulturårets mange begivenheder og projekter er forøvrigt ikke begrænset til Marseilles by, men finder også sted i andre byer rundt omkring i Provence.

Du kan læse meget mere om de enkelte kulturelle begivenheder i Marseilles og det øvrige Provence i løbet af november og december måned på den officielle hjemmeside for Marseilles kulturår.