Oplev Andalusiens smukke natur på din kulturrejse

En kulturrejse til Andalusien byder ikke blot på fantastiske kulturelle seværdigheder. For der er vel næppe noget andet sted i Spanien, hvor man ser en mere forskelligartet og kontrastfyldt natur end i Andalusien. Andalusiens natur spænder så vidt, at det både er her man finder det tætteste, man kommer en ørken i Spanien, nogle af de allerbedste strande i landet, og nogle af de højeste og smukkeste bjerge. 

Det største antal soltimer

Det var her, at maurerne, der besatte hele den sydlige del af Spanien i 700-tallet, anlagde nogle af de mest frugtbare og spektakulære haver og plantager på hele den iberiske halvø, såsom det berømte Vega-område uden for Granada, og det er her, at man finder de endeløse vidder med glinsende oliventræer, som man vil genkende fra utallige postkort, især i områderne omkring Córboba. Det er også i Andalusien, at man finder de varmeste byer om sommeren, såsom Sevilla, Granada og Cordoba, og det største antal soltimer. Omvendt er det også i Andalusien, at man kan opleve nogle af de koldeste vintre, især naturligvis, når man bevæger sig op i højderne, som i Sierra Nevada-egnen omkring Granada, der er et yndet skisportsted om vinteren.

Andalusiens natur set fra luften

Når man ankommer med en flyver til Andalusien fra Norden, f.eks. til Malaga, så skal man gøre sig den tjeneste enten at læne sig godt og grundigt ind over den person, der har fået fat på vinduespladsen (uden at genere vedkommende naturligvis), eller – hvilket er det optimale – selv få fat i en vinduesplads: For landskabet nedenunder er spetakulært. Store kløfter, slangeformede, grønne bjergsøer, klynger af kalkhvide huse, der knejser på toppen af de kakifarvede bjergkæder, og kun en lille smule, eller ingen vegetation. Den slags ser man ikke i Norden, og selvom synet kan virke skræmmende, så er der også noget fascinerende og smukt ved et så barskt og dramatisk landskab, som ikke har sit lige på vores breddegrader.

Når man kommer ned på landjorden, vil man kunne se, at de barske bjerge, man ser fra luften, pludselig er afløst af palmer, Middelhavets turkis horisontlinje, og den stærke andalusiske sol, der brænder store dele af året rundt, ihvertfald så længe man lander i Malaga, der er danskernes foretrukne flydestination i Andalusien.

Middelhavet

Malaga er et godt eksempel på en af de vidunderlige kystbyer, som kendetegner den andalusiske kyst. Her er klimaet mildt stort set hele året rundt, med middeltemperaturer, der normalt svinger mellem 15 og 33 grader, som gør at mange blomster og planter kan blomstre hele året rundt. I gaderne er der høje palmer og nerier, og bjergene liggende uden om byen som en tæt krans, der beskytter mod de kolde vinde fra nord. På selve kystlinjen breder de lange strande sig ud i horisonten, med Middelhavet liggende foran, så det er ikke underligt at H.C. Andersen på sin store Spanien-rejse befandt sig godt nede i denne ende af Spanien.

Bjerge, ørkner og strand

Fra Malagas milde Middelhavsklima med den frodige og blomstrende natur kan man enten rejse mod øst og opleve de ørkenagtige landskaber, der findes i Almeria-området, og som får en til at tænke på et amerikansk western-landskab (her man da også også optaget flere italienske spaghetti-westerns), eller også kan man rejse nordpå mod Granada og opleve en af de mest spændende ruter i Andalusien med dramatiske bjerglandskaber, kun afbrudt af den legendariske Guadalquivir-flod, der slanger sig ned fra den nordlige del af Andalusien, og sølvglinsende lunde med oliventræer. Øst for Granada ligger Spaniens mest berømte bjergkæde, Sierra Nevada, der har sne på toppen hele året rundt, og det berømte Alpujarra-område, der regnes for at af de smukkeste bjergområder i hele Spanien. Hvis man derimod tager turen mod vest, kan man opleve den fantastiske Doñana-nationalpark, beliggende mellem Sevilla og Cadiz.