Kort om vinen på Madeira

Madeira-vinen har undertiden været mere kendt end selve øen Madeira. Allerede på Shakespeares tid kendte man til vinen, som Shakespeare bragte antydninger til i sit skuespil Henrik 4.

I dag er Madeira-vinen kendt over hele verden som en fremragende hedvin, med en fyldig og sød smag, som vidner om alle de mange soltimer dens druer har opsamlet, inden den blev brygget.
 

Madeira-vinen – det hele begyndte på Kreta i 1400-tallet

Det var ved kolonisationen af Madeira i begyndelsen af 1400-tallet, at man plantede de vinstokke, som senere gav råstoffet til Madeira-vinen. Vinstokkene var skud fra den berømte malvesia-drue på Kreta – og allerede 50 år efter, at disse vinstokke var kommet til øen, var Madeira-vinen blevet til en legende blandt visse europæiske aristokratier, navnlig det engelske. 

I 1700-tallet gjorde man ved en tilfældighed en opdagelse, som fik stor betydning for Madeira-vinen. Historien går på, at en almindelig matros havde æren for opdagelsen, da han havde hyre på et skib fra Funchal til Hong Kong. Ombord på skibet var en række vinfade med Madeira-vin. Af en eller anden grund blev vinen ikke accepteret i Hong Kong og kort inden skibet vendte tilbage til Funchals havn, beordrede skipperen fadene med vinen kastet overbord. Da den pågældende matros fandt, at det ville være spild at kaste vinen ud, åbnede han et fad med vine og smagte på den – hvorved han fandt ud af, at vinen nu smagte meget bedre end før!

Siden er der opstået mange teorier om, hvad det var ved denne rejse der frembragte den nye smag: Var det selve rejsen over ækvator? Var det forskellene mellem dag- og nattetemperaturer? Var det havvandet, der var trængt ind i fadene? Eller var det skibets bevægelser, der havde fremkaldt den nye Madeira-vin? Endnu i dag er der intet klart svar på disse spørgsmål, men måske var det en kombination af disse faktorer.

I året 1800 førte endnu en tilfældig opdagelse til en forbedring af vinen. Det skete, da Napoleons bror Joseph besatte hele den Iberiske Halvø for at blokere englænderne søvejen til Madeira og dermed ødelægge en del af englændernes voksende handel. På grund af denne blokade blev vinlagrene i Funchal hurtigt fyldt op, og i frygt for at miste de dyrebare dråber af den rige vin, begyndte vinhandlerne at eksperimentere med forskellige måder at forlænge vinens holdbarhed på. Èn af metoderne var at tilsætte vinen alkohol – en metode, der viste sig at have yderst gunstige resultater. 

Det held, man havde opnået med denne forbedring blev imidlertid ødelagt mellem 1872 og 1873, da en vinpest, der stammede fra Amerika, ødelagde alle vinplanter på øen. Kun ved at lave hybrider mellem forskellige vilde, amerikanske og europæiske sorter overlevede de maderianske vinproducenter vinpesten – men med en faldende kvalitet som følge, der har forfulgt vinen siden.
 

Madeira-vinen i Danmark

En dansk skrøne siger i øvrigt, at danske sømænd tog stiklinger med hjem fra Madeira og plantede dem på Holmen i København. Da vinpesten havde hærget på Madeira, tog de stiklinger med tilbage til øen. Men at disse stiklinger, der sandsynligvis blev sendt fra Botanisk Have i København, førte til andet end spisedruer, er mere end tvivlsomt.  

I dag er Madeira-vinen genstand for en raffineret fremstillingsproces, som blandt andet involverer en opvarmningsproces, der karamelliserer vinen og en modningsproces i tønder af amerikansk og polsk egetræ. Hele fremstillingsprocessen bliver systematisk overvåget af Instituto do Vinho da Madeira, den statslige vininstitution, der blev oprettet i 1979 og som følger fremstillingsprocessen fra udplantningen af vinstokkene til proppen i flasken er sat i.

Selvom danske sømænd efter sigende skulle have medbragt stiklinger til Danmark, produceres der naturligvis ikke Maderia-vin på vores breddegrader. Selvom vi ikke selv kan producere Madeira-vin, er der mange steder at smage og købe Maderia-vin i Danmark og de sidste år er der også dukket flere special-forretninger op med stor viden om vine fra Portugal – og selvfølgelig også med viden om vine fra Madeira. Ønsker du at vide mere om Madeira-vin, kan du læse yderligere artikler her på siden eller besøge nogle af de butikker og hjemmesider, der er specialister i vin fra Portugal og Madeira-vinen.

Den bedste oplevelse får du naturligvis ved at drikke Madeira-vinen på Madeira, for det er nu engang sådan, at vin, ligesom så mange andre ting, ofte smager bedst i de rigtige omgivelser. Rejser du til Madeira, har du også mulighed for at besøge vingårde og følge med i produktionen og lære mere om fremstillingen af disse gyldne dråber. Du kan rejse til Madeira hver dag året rundt, men vil du opleve høsten skal du rejse i sensommeren. Det er naturligvis svært at vide nøjagtig, hvornår høsten går i gang på Madeira, så det er en lille chance man må tage, når man beslutter sig for, hvornår rejsen skal finde sted.