Mad og drikke i Marche

Maden i Marche er en skøn blanding af essenser og smage fra hele regionen, som alle har deres egne specielle træk. Smag på trøfler, ravioli med kastanjer, ost modnet i tufstenshuler, marineret lam, fiskesuppe med 14 slags fisk, dessertvin med et anstrøg af anis – og meget mere – på en kulturrejse til denne smukke region.

Det barske indland

Det typisk ”barske” indland kan smages i kødretter som stegt pattegris og marineret lam, og retter med muslinger og trøfler, som dem fra Acqualagna og Sant’Agata Feltria. Blandt forretter kan nævnes tagliatelle, strozzapreti og den traditionelle vincisgrassi, den første slags lasagne, der overhovedet var på den italienske halvø.

Middelhavsmad i Marche

Den friske og søde smag af havet kan smages i de mange fiskeretter, først og fremmest i den velkendte brodetto, en fiskesuppe tilsat mere end 14 slags fisk. Smagen forstærkes af tomater i områderne ved Pesaro og Ancona, og af safran i Ascoli-området.

En typisk ret i Ascoli er ”ascolana”  som er et friturestegt mix af fyldte oliven, fløde, squash, artiskokker og lammekoteletter. De mest berømte desserter er ciambellotto con i funghetti all’anice (en ringformet kage med anis), cicerchiata (friturestegt dej med honning), og stegt ravioli fyldt med kastanjer, fløde og ricottaost.

Ost i valnøddeblade

Andre bemærkelsesværdige produkter fra Marche er pecorino-ost fra Talamello pakket ind i valnøddeblade og modnet i tufstenshuler, skinke, pølser lavet af svinekam, og salami af nakkesteg.

Maden ledsages af vinene fra Ascoli Piceno. Den hvide Falerio dei Colli Ascolani, den røde Rosso Piceno og Rosso Piceno Superiore, og endelig dessertvin, lagret i træfade, med et middelhavsagtigt anstrøg af anis.