Mad og drikke på Madeira

Gastronomien på Madeira er en af mange gode grunde til at besøge blomsterøen på en kulturrejse, for her finder man et køkken, der er kendt for høj kvalitet og lave priser, hvis man altså holder sig væk fra de mange dyre 5 stjernede hoteller på Madeira!

Madeiras gastronomi inspireret af Middelhavsgastronomien

Madeiras køkken er inspireret af middelhavsgastronomien og ikke mindst af de spændende eksotiske frugter og råvarer, man finder overalt på øen og som oprindeligt stammer fra lande som Tibet, Sydafrika, Mexico og Etiopien. Disse mange forskellige slags frugter er gennem tiden blevet indført på Madeira og stortrives den dag i dag på grund af øens fantastiske klima. Man bruger frugterne overalt i det lokale køkken, og madkulturen på Madeira er af samme grund meget alsidig, sund og smagfuld.

Frugter som banan, avocado, ananas, mv. er med til at give maden en eksotisk tone, som eksempelvis en lækker rejesalat med avocado.

Som udgangspunkt bør en kulturrejse til Madeira indeholde et besøg på Funchals marked, hvor man ikke kan undgå at lade sig inspirere af øens overdådighed af fisk, frugt – og blomster. En stærk appetitvækker!

Madeiras fantastiske retter fra havet

Madeiras hav er rigt på fisk og skaldyr. En del fisk bliver fanget i det dybe hav, som f.eks. øens mest traditionelle fisk, som hedder Espada Preto og fanges mellem 200 og 1700 meters dybde. Denne aflange sort sabelfisk med et ret skræmmende udseende overrasker alle positivt, når den er blevet fileteret og enten grillet eller stegt.

Fisken Espada

Fisken Espada Preto. Kilde: Petras Gagilas

Havaborre, tunfisk, sværdfisk og søtunge sætter kulør på restauranternes menuer. En spændende måde at smage på lidt af hvert fra Madeiras hav er at bestille en ”Mista de peixes” eller ”Mista de mariscos”, der er henholdsvis et fad med forskellige lækre fisk eller skaldyrs-retter. Udsøgte tun- og sværdfisk-bøffer marineret med hvidvin, løg, laurbær, hvidløg, oregano, og stegt i olivenolie, udgør en meget populære ret på Madeira.

Madeiras velsmagende kødretter

Kødretter er også et forrygende kapitel for sig. ”Carne de vinho e alhos” består af svinekød marineret 24 timer i vinedikke – og hvidløg nydes overalt, mens den lækre Espetada fra Madeira frister med sine grillede kalve-kødstykker på en laurbær-stang og derved tilføjer kødet en særdeles udsøgt smag. Kødretten Picado er en fællesret. Den serveres på en stor pande og spises enten med gaflen eller lange tandstikker (Picos).

Madeiras søde sager

De fleste lokale retter serveres med øens typiske eksotiske tilbehør: stegt banan og de friturestegte majsmelskager ”Milho frito”, yams eller søde kartofler. Som i det øvrige Portugal hører brød og mad sammen og Madeiras Bolo do Caco er et lækkert brød krydret med hvidløg og persille, man næsten ikke kan holde sig fra.

Madeiras typiske søde sager fremstilles af de lokale råvarer som honning og sukkerrør. ”Bolo de Mel” (honning kage) laves ifølge en opskrift, der går tilbage til dengang sukkerrør-plantager var øens vigtigste indtjeningskilde. Diverse frugtkager, buddinger og solmodne frugter indgår ogsåsom en vigtig del af den lokale madplan.

Det samme gælder de lokale drikkevarer, såsom den klassiske og fantastiske Madeira vin, eller de forførende drinks Poncha, samt konkurrenten Nikita, som serveres på de fleste barer og restauranter på hele øen.