Loire-Dalen og Domaine des Hauts de Loire

Loire-Dalen og Domaine des Hauts de Loire ligger i området Pays de la Loire i Frankrig og kan kort fortalt kaldes “Kongers tumleplads og en fransk greves landsted”.

Den slyngede Loire-dal har betaget rejsende i århundreder, på samme måde som den betog adelen og de kongelige, der byggede over 1000 slotte og herregårde her langs Frankrigs “kongelige Flod”, hvert af dem et mesterværk af overdådighed og ødselhed. Hvordan udskille de mest interessante fra de mere almindelige? Chambord og Chenonceau er de mest berømte châteaux. Chambord med sine 440 værelser og 365 åbne kaminer er det største (og det vil virkelig sige noget) og var Frans 1.s foretrukne jagtslot. Chenonceau er et uovertruffet renæssance-mesterværk med omliggende prydhaver, der ligger yndefuldt ned til Cher-floden. Men mange af de mindre kendte châteaux er lige så specielle på grund af deres majestætiske voldgrave, idylliske placering langs floder, smukke parkanlæg, isolerede beliggenhed og slægtsdominerede interiører, fyldt med kunstværker og møbler. Ånden og legenderne fra den franske renæssances tidlige periode er i høj grad stadig til stede.

Ironisk nok kan den bedste måde at komme til kræfter på efter for mange slotsbesøg være at tilbringe et par luksuøse nætter på et af dem. Efter at man har rejst rundt i Loire-dalen en tid, vil trangen til at finde et logi være stor, om så blot for en overnatning eller to. Og glem ikke, at få egne i dette land, der gav verden La Tour de France, er bedre egnede til cykelture, hvad enten man søger skønhed, historie eller storhed, end Loire-dalen. En klassisk tur kan omfatte inspirerende guider og gourmet-picnicer i skyggen af kongelige slotte.

Domaine des Hauts de Loire

Domaine des Hauts de Loire er ikke så overvældende som de fleste af de slots-fæstninger, der ligger spredt rundt i denne Frankrigs længste floddal. Det fornemme, vildvinsprydede herresæde blev opført i 1860 som jagtslot for grev de Rostaing, og adelen samledes her for at jage vildsvin og kronhjorte i det, der dengang var grevens 400 ha store dyrepark. I hovedbygningen, staldene og den tilsynsførendes hus er der nu indrette charmerende , antikvitetsprydede gæsteværelser. Betjeningens kvalitet ville have glædet grevens adelige weekendgæster, men Domaines virkelige perle er det prisbelønnede køkken. Middagene, der serveres i restaurantens landlige interiør med buldrende kaminer eller på terrassen ved levende lys, er mindeværdige og lever fuldt op til omgivelserne i denne kongernes Dal. Domaine des Hauts de Loire ligger midtvejs mellem Blois og Tours i hjertet af Loire-dalen.

Inspiration til kulturrejsen i Loire-dalen

Loire-dalen regnes normalt for området sydvest for Paris mellem Orléans (omkring 129 km fra Paris) og Saumur. Skal du på kulturrejse til dette fantastiske område af Frankrig så få mere inspiration til din rejse i de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser. Vi skriver bla. om kultur, historie, naturen og naturligvigs om mad og vin. I billedgalleriet kan du se foto fra de forskellige hoteller og rejsemål i Frankrig og andre lande i Europa.