Ligurien

Ligurien er en kystregion i den nordvestlige del af Italien, og kaldes også for Costa Azzura (Den lyseblå kyst). Den grænser op til Toscana mod øst, Piemonte mod nord, Frankrig mod vest, og det Liguriske Hav mod sydvest. Ligurien er blevet kendt for sit milde kystklima, der har givet den tilnavnet den ”italienske Riviera”, sin rige olivenolie, og sin gode vin. 

I den sydlige del af Ligurien finder man naturparken Cinque Terre, der er blevet erklæret verdensarv af Unesco. Hovedbyerne i regionen er Sanova, Sestri Levante, La Spezia, Levanto, Albenga, Ventimiglia og regions-hovedstaden Genova.

Genova

Genova (eller Genua) har Italiens største industrihavn. Desuden har byen et livligt kulturelt centrum nede omkring havneområdet med arkader, der går tilbage til Columbus´ tid. Byens position som én af verdens vigtigste havnebyer skabte et særdeles velhavnende borgerskab, hvilket de mange smukke paladser og palæer i byen vidner om. Denne position faldt dog med opdagelsen af den nye Verden, der vendte søvejen mod vest. Byen fik dog en økonomisk opblomstring i den anden halvdel af det nittende århundrede, efter at Italien blev samlet, og var sammen med Milano og Torino drivkraften bag industrialiseringen af den nye nationalstat, blandt i kraft af byens store skibsværfter. Byen er desuden kendt for sine mange banker, hvor man i sin tid opfandt vekslerne.