Leeds Castle

Leeds Castle fremtræder næsten som et luftsyn, når det spejler sine gulbrune sten og tårne med takkede brystværn i de omgivende vande. Det blev engang af Lord Conway beskrevet som det smukkeste slot i verden, både historisk betydningsfuldt og visuelt markant, og en tur gennem dets historie begynder med det tidligste byggeri i det 12. århundrede (til afløsning for en træbygning fra 800-tallet) og ender med dets nylige testamentering til en privat fond i 1975. Det blev en meget yndet kongelig residens, lidt ligesom Balmoral i dag, allerede så tidligt som i 1278, hvor det blev skænket til Edward 1. af en rig hofmand, der søgte kongens gunst. Det overgik på et tidspunkt til Henry 8., der elskede at opholde sig her og brugte megen tid og mange penge på at udvide og istandsætte det, så det mere kom til at fremstå som et kongeligt palads end en militær befæstning. Gennem mange år var det enkesæde: For seks dronninger var det det foretrukne residensslot. Den karakteristiske søagtige voldgrav, der omgiver det, ligner ikke noget andet vandforsvarsanlæg i Storbritannien.

En del af den 200 ha store park er udlagt som haver og omfatter et voliere, der blev indviet i 1988 og er et af de fineste i landet. Og så er der det utrolige Hundehalsbåndsmuseum (hunde spillede engang en vigtig rolle i bevogtningen af ejendommen): Man skulle tro, det virkede bizart, men for de fleste besøgende ender det med at blive et højdepunkt. Nogle af halsbåndene, der repræsenterer en periode på 400 år, er rene kunstværker.

Leeds Castle ligger omkring 60 kilometer sydøst for London, og er ikke at forveksle med den nordlige by Leeds. Du kan opleve friluftskoncerter fra sidst i juni til først i juli og mad og vin-festival i maj. Læs mere om Kulturrejser til England i andre indlæg her på bloggen eller om Leeds Castle på www.leeds-castle.com.