Kunst og kultur på São Miguel

São Miguel, Azorernes største ø, er ikke blot et populært rejsemål på grund af sin smukke natur, den grønne ø byder også på et rigt kulturliv, som vidner som befolkningens kreative sjæl. Læs her om eksempler på den kunst du kan opleve på en kulturrejse til São Miguel

Musik på São Miguel

Nostalgi fremkaldt af havet og isolationen ser ud til at have påvirket Azorernes melodier. I de traditionelle danse hvirvler de dansende kvinder rundt i deres farvestrålende dragter, medens mændene er klædt i mørke farver.

Når man lytter til musikken og ser Azorboerne danse sapateia, manjerico, pezinho, pezinho-da-vila, Balho furado og cana-verde, løftes sløret lidt for øboernes sjæl, som er præget af deres isolation igennem århundreder midt i Atlanterhavet. Omkring 30 bands, spredt over hele Sao Miguel, viser hvor meget beboerne på Sao Miguel holder af musik. De deltager altid i festivaler og processioner, og optræder normalt fra de små tribuner, som findes rundt om i parker og på torve.

Kunst på São Miguel

Kunsthåndværk fra Sao Miguel er karakteriseret af brugen af gamle mønstre og øens egne materialer. Måtter lave af blade fra majsplanten og spraglede dukker af majskolber, som forestiller figurer i traditionelle dragter, kunstige blomster lavet af papir, stof og fjer, samt kurvemager-arbejde er alt sammen eksempler på kunsthåndværk lavet af kyndige hænder. Hertil kommer broderede og vævede duge og andre ting til hjemmet, samt uldne huer som fårehyrderne traditionelt anvender.

Pottemagertraditionen på São Miguel

De første indbyggere på Sao Miguel bragte pottemagerkunsten med sig til øen. Pottemagere viderefører en århundrede gammel tradition til Vila Franca do Campo, som tidligere havde snesevis af keramikværksteder og brugte ler, som blev sejlet over fra øen Santa Maria. I dag findes der kun få pottemagere, som mestrer kunsten at producere håndlavede potter, kander, bakker, fantasifulde og elegante krukker og fine små miniaturefigurer, som mange samlere er interesserede i.

Lagoa udviklede sig til et pottemagercenter i midten af det 19. århundrede og blev snart berømt uden for landets grænser for den dekorative formgivning og glasering af sine produkter.  De dygtige pottemagere fremstiller ikke kun praktiske ting, men også figurer, dekorative vaser og glaserede kakler.