Kulturrejser til Weimar i Tyskland

Weimar, en provinsby som midtpunkt for tysk klassicisme. Weimar ligger i Thüringen og absolut værd at besøge på en kulturrejse til Tyskland

Weimar

Weimar, der var hjemsted og inspirationskilde for Lucas Cranach d.æ., Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Richard Strauss og Friedrich von Schiller, er også nært forbundet med den berømte digter Johann Wolfgang von Goethe, der boede her i næsten 60 år (han skrev de fleste af sine største værker her, bl.a. Faust) og ligger begravet her. Nietzsche tilbragte sine sidste år her, og Walter Gropius grundlagde den revolutionerende arkitekturbevægelse Bauhaus her. Weimar lå længe glemt bag jerntæppet, men byens nylige udnævnelse til europæisk kulturhovedstad har igangsat en kulturel og intellektuel opblomstring. Alle traditionerne inden for billedkunsten, musikken, litteraturen, arkitekturen og filosofien holdes i live i Weimar på dens må museer, uddannelsessteder, teatre og festivaler. Den har længe været fredet som en kulturel perle, slap nådigt fra bombardementerne under 2. Verdenskrig og blev holdt intakt i hele perioden med kommunistisk styre. Der blæses nu nyt liv i denne lille by med dens brolagte gader.
Lokale embedsmænd er delt i spørgsmålet om den anden arv, Weimar har efterlad sig: Koncentrationslejren Buchenwald, der ligger 10 km nord for byen. Skal man glemme den og koncentrere sig om det positive? Skal man tage den til sig, anerkende, at den lå der, og så se fremad? Byen har i hvert fald set de allerbedste og de allerværste sider af tysk historie.

Elephant Hotel

Tag ind på det historiske Elephant Hotel i art déco- og Bauhaus-stil på den maleriske Marktplatz; det stammer fra 1696, og ingen kan forklare, hvordan navnet er opstået, men gud og hvermand fra Richard Wagner til Hitler har fundet indkvartering her. “Fra Weimar”, skrev Goethe (som fejrede sin 80 års fødselsdag på Elephant), “fører porte og gader ud til alle jordens fjerne steder”.
Skal du selv arrangere din kulturrejse til Tyskland så ligger Weimar omkring 300 km sydvest for Berlin og ca. 280 km nordøst for Frankfurt.