Kulturrejser til Gran Canaria

Gran Canaria samler på sine 1.532 km2 en stor del af de forskellige landskabstyper, der findes på De Kanariske Øer. På en kulturrejse til Gran Canaria kan du ikke blot opleve denne mangeartede natur, der har gjort øen til et yderst eftertragtet feriemål, men også nyde sol, strand og hav, og ikke mindst den specielle, atlantiske kultur og historie.

På omkring 50 ud af de 236 km kyststrækning, der er på Gran Canaria, findes forskellige slags strande, hvoriblandt Maspalomas uden tvivl er den mest bemærkelsesværdige med en 250-hektar stor sandklit, der når helt ud til havet. Udover denne rolige sandstrand findes der på Gran Canaria vildvoksende og barske egne, hvor der skjuler sig uberørte steder som Güíg’uí eller Ardén Verde, hvor skrænterne går hundredvis af meter stejlt ned. Størstedelen af strandene finder man ved øens sydkyst, hvor klimaet er tørrest og mest solrigt. Da bjergene midt på øen tilbageholder de skyer, der kommer fra nord, skinner solen her i syd fra en skyfri himmel næsten hver dag, hvilket gør, at man kan sole sig og havbade sommer som vinter. Tæt ved nogle af områdets bedste strande ligger der større eller mindre turistcentre, hvor du i nogle af dem finder en storbys bekvemmeligheder og i andre, den lille landsbys ro, eller muligheden for at dyrke vandsport.

San Augustín og Inglés-stranden danner sammen med Maspalomas et af de vigtigste turistområder i Spanien, med et komplet udbud af hoteller, lejligheder, forretninger og restauranter, barer, forestillinger og forlystelser. De to sidstnævnte steder er en del af en af øgruppens måske kendteste strande: et naturområde, der er otte km langt og indtil to km bredt bestående af vandreklitter og en palmeoase, som tilsammen udgør en ægte miniatureørken lige ved havet.

Puerto Rico og Mogán er to mindre byområder. Begge steder beskæftiger man sig med vandsportsaktiviteter. Der findes også en lystbådehavn. Omkring Puerto Rico ligger en afsondret strand, hvorfra der er masser af muligheder for at nyde aktiviteter på havet: sejlture, windsurfing, fiskeri på åbent hav, hanggliding osv. Ved havnen i Mogán findes en charmerende samling huse, der er opført i traditionel arkitektonisk stil, og som ligger i en fiskerlandsby. De blomstrende gader munder ud i en havn, hvor hundredvis af lystyachter har lagt til, og hvor man kan spise fremragende fisk.

Et miniaturekontinent

Den utrolige variation i landskabet, som man møder på Gran Canaria, gør øen fortjent til at blive kaldt et miniaturekontinent. Sammen med strandene og den fortrinlige infrastruktur, der findes på turistområdet, har denne ø en tilgængelig natur, der overrasker ved at ændre sig radikalt inden for få kilometer. Set fra kysten er det vanskeligt at forestille sig den variation, der er i vulkanernes silhuetter, i den mangeartede vegetation, i kløfternes dybde og i de imponerende panoramaer. Disse landskaber forbliver skjulte, hvis man ikke bevæger sig ind i egnene midt på øen. En udlejningsbil er nok til, at man kan opdage et nyt land bag hver bakketop, og den, der nyder udflugter i naturen, vil se tusind muligheder åbne sig.

Øen har form af en kegle med en diameter på ca. 60 km og en højde på 1.950 m, helt gennemskåret af dybe kløfter. De skiftende panoramaer i Gran Canarias geografi bestemmes af, om et givent område er orienteret mod nord eller syd og om den geologiske alder er høj eller lav. Dette er nemlig ikke bare bestemmende for de forskellige grader af erosion, som jordoverfladen har gennemgået, men også for om der er nedbør eller ej og for vegetationens art. Således viser der sig et forskelligt landskab i hvert område af øen og i næsten hver en kløft. Landskabet varierer fra halvørken i syd til de imponerende kløfter i vest; fra pinjeskovene på sletterne midt på øen til de mærkelige monolitter på vulkanernes toppe; fra de grønne bjergskråninger i nord til de sorte vulkaner midt på øen.

Gran Canarias forskelligartede og tilgængelige natur sammenholdt med det enestående klima hele året rundt har fremmet den grønne turisme og udøvelsen af sportsaktiviteter i øens bjergområder. Øens geografi med de mange kløfter er et paradis for bjergvandreren på grund af de skiftende landskaber og de talrige øde afkroge. Det enestående ved den kanariske natur opleves bedst, når man bevæger sig rundt til fods ad de afmærkede stisystemer og caminos reales (bredere stier, der i gamle dage brugtes til transport).

Landsbyer, købstæder og byer

Gran Canaria er med 715.000 indbyggere øgruppens tættest befolkede. Af disse 715.000 bor mere end halvdelen i hovedstaden, Las Palmas de Gran Canaria, som er Gran Canarias største by med en af de vigtigste havne i Atlanten. Byen er grundlagt på ordre af Isabel den Katolske, og den smukke historiske bymidte med de brostensbelagte gader og de typiske kanariske bygningsværker findes velbevaret i Vegueta-kvarteret. Her kan man se øens katedral på Santa Ana-pladsen og det interessante Museo Canario, der er indrettet til arkæologiske fund fra de præhispaniske indfødtes kultur. Her ses også det smukke Casa de Colón (Columbus Hus), hvor beviser på at Columbus gjorde ophold på denne ø på sin vej til Amerika er udstillet, og De Kanariske øers betydning for Amerikas opdagelse er beskrevet.

En rundtur i de indre egne af Gran Canaria afslører den charme bygningskunsten har ude på landet. På de grønnere og mere frugtbare jorder i den nordlige landsbrugsegn viser byen Arucas sin strålende fortid på skråningerne af en vulkan. Ikke langt derfra ligger byen Teror, hvor Virgen del Pino-basilikaen befinder sig. Teror, med de smukke balkoner, går for at være en af øens skønneste steder. I de nordlige områder og midteregnene er følgende byer, alle beliggende i landbrugsområder, især værd at nævne: Santa Brígida, San Mateo, Moya og Valleseco; og lidt nærmere kysten Guía og Agaete.

Et storslået landskab danner ramme om de maleriske landsbyer Tejada, Ayacata og Artenara, som nærmest hænger ned ad øens stejle bjergsider. I det golde syd springer landsbyen Santa Lucías rene hvidhed i øjnene midt i palmelundenes grønne frodighed.

Byerne Telde og Gáldar, begge gamle hovedstæder i de præhispaniske kongedømmer, fortjener særlig omtale, idet du i disse to byer finder værdifulde historiske bykerner og interessante arkæologiske levn.