Kulturrejser til Santarém

På en højderyg oven over Tagusfloden omtrent 65 kilometer Lissabon udgør den historiske by Santarém en af de ældste og mest interessante byer, du kan besøge på en kulturrejse i regionen. Kendt af romerne som Præsidium Julium udgjorde Santarém engang et af de stærkeste fæstningsværker i Portugal, takket være dens fremstående position med udsigt over de vidtstrakte Ribatejan-sletter.

I midten af det 7. århundrede blev liget af Santa Iria (St. Irene) bragt til Santarém, og snart derefter blev byen erobret af maurerne, og blev til sidst generobret af de kristne i det 12. århundrede. I dag er Santarém et vigtigt landbrugscentrum, berømt for sit årlige 10-dages marked, som kan opleves i starten af juni.

Seværdigheder i Santarém

Gracakirken fra det 14. århundrede har et fantastisk rosenvindue udskåret af en enkelt sten. Den indeholder også Pedro Alvares Cabrals gravkammer, søfareren der opdagede Brasilien i år 1500.

Grundlagt af Kong Sancho i det 13. århundrede kan klosterkirken, Sao Francisco, prale af en fin vest-dør og et gotisk kloster. Church of the Seminary, det barokke bygningsværk med de mange vinduer, blev bygget af Joao IV til jesuitterne i 1640 på pladsen, hvor der før lå et kongepalads. Værkets umådelige interiør byder på et malet træloft og marmor- og guldornamentering.

Med en fin sengotisk portal står Marvila Kirken på Rua 1 de Dezembro kantet med imponerende diamantmønstrede azulejo (glaserede kakkelpaneler) fra det 17. århundrede.

Byens arkæologiske museum dækker byens historie fra den romerske og mauriske periode og inkluderer Duarte de Meneses detaljerede gravkammer – han blev dræbt i et slagsmål med maurerne i Marokko i 1464. Fra murene omkring den ældgamle Portas do Sol fæstning er der en inspirerende udsigt over det omkringliggende Ribatejan landskab.

Oplevelser i nærheden af Santarém

Ved Almoster, 10 km ret vest for Santarém, ligger det restaurerede Bernardine kloster Santa Maria. Grundlagt i 1289 har det et udskåret træ-krucifiks fra det 14. århundrede på et sidealter og nogle usædvanlige barokke træarbejder af guld fra det sene 17. århundrede.