Kulturrejser til Lille

Byen Lille ligger i det nordlige Frankrig og har et indbyggertal på omkring 1,7 millioner, hvoraf cirka 200.000 bor i selve Lille bymidten. Da Lille har en centreret placering i Nordvesteuropa, er Lille blevet et stort kommercielt og kulturelt centrum, som blandt andet er meget anderkendt for byens tekstilproduktion. Lille huser desuden et af Frankrig største museer, Palais des Beaux-Arts de Lille, som med en samling fordelt på 22,000 m² i sig selv gør Lille til en oplagt mål for en kulturrejse.

Lille´s historie

Det første skriftlige dokumentation for eksistensen af byen Lille kan findes i et dokument, som går tilbage til år 1066, hvor Baudouin V, greve af Flandern, indviede Sainte-Pierre kollegiale kirke. I dokumentet bliver byen kaldet Isla, som er fra det latinske sprog og betyder ø. Til at starte med var Lille en del af floden Deûle, en langsomt flydende biflod, beliggende på en stor rute mellem de store flamske byer og Champagne. Lille var oprindeligt udviklet som et omladningspunkt på Deûle floden, som krævede at bådene skulle losses indtil de nåede en mere sejlbar del af floden. Byen fungerede oprindeligt derfor som en havn og gik forud for sin rolle som købsstad.

I år 1667 blev Lille erobret af Ludvig XIV. Udseendet af byen ændrede sig drastisk med indførelsen af den klassiske franske stil. Fra 1670 og fremefter, begyndte en ny bydel at tage form. Dette var bydelen “Quartier Royal” som var bemærkelsesværdig for den formelle originalitet af bydelens vejnet. Adelige og højtstående valgte dette kvarter til at bygge deres overdådige private villaer. Renoveringen havde også spredt sig til den gamle del af byen, hvor byrådet sikrede sammenhæng i bygningernes stilarter.

Under arvefølgekrigen med Spanien var Lille erobret af Holland, men blev fransk en gang for alle i år 1713 med underskrivelsen af Utrecht traktaten.

Ting at lave i Lille

Er man interesseret i malerier og andre kunstskatte er der masser at tage sig til i Lille. Lille har utroligt mange gode museer, som bare venter på at blive udforsket. Som nævnt er Palais des Beaux Arts et kunstmuseum med et væld af flotte malerier og skulpturer fra kunstnere som Goya, Donatello og Veronese. Palais des Beaux Arts kan derudover byde på tyske malerier og skulpturer fra det 15. og 16. århundrede.

Vil man gerne shoppe mens man er i Lille, er der også rig mulighed for dette. Lille har et af Frankrigs største shoppingcentre, som er designet af den verdensberømte arkitekt Rem Koolhaas. Shoppingcenteret som hedder Eurlaille, åbnede i 1994 og indeholder over 140 butikker, samt et stort supermarked, restauranter og et hotel. Kan man lide at shoppe i shoppingcentre er Eurlaille således et must, da man kan få alt hvad man behøver under et tag.