Kulturrejser til Alpes-Maritimes i Provence

Alpes-Maritimes området ligger i det sydøstlige hjørne af Provence, og er bedst kendt for at være hjemsted for nogle af de mest populære feriesteder ved kysten i Frankrig, så som Nice, Antibes og Cannes. Men der er meget mere i Alpes-Maritimes end Rivieraen, og hvis man bruger tid på at udforske indlandet, vil man blive introduceret til en anderledes verden, en meget smuk egn med storslåede landskaber og udsigter, ofte langt væk fra de menneskemængder, der befinder sig på kysten blot et par kilometer sydpå.

Seværdigheder i Alpes-Maritimes

Alpes-Maritimes området kan måske bedst anskues ved at inddele det i tre hovedsektioner:
Først er der kystregionen, stort sat op og travl, og med den smukkeste kystlinje og nogle af de mest populære strande i Frankrig. Denne stribe optager måske de ti kilometer, der ligger tættest på kysten.

Mod nord starter de lave bjerge, og de mindre byer og landsbyer, der kendetegner regionen. Vejene bliver på dramatisk vis mere fredfyldte (og ofte smallere), efterhånden som man nærmer sig regionens imponerende bjerg- og skovlandskab.
Nogle af de byer, der bør udgøre en del af besøget i denne del af Alpes-Maritimes, er: Biot, inde i landet fra Antibes; ”den smukkeste by” ved Gourdon; Mougins, den højtbeliggende kunst- og gastronomiby, hvor Picasso tilbragte de sidste år af sit liv; parfumebyen Grasse og de højtbeliggende landsbyer ved Tourrettes-sur-Loup og Bar-sur-Loup.

Byen Valbonne, der nu er tæt forbundet med den teknologiske region Sophia Antipolis, har også en interessant historisk bymidte, mens den lillebitte naboby Opio også fortjener et besøg.
Vest for Nice bør man på en kulturrejse besøge det historiske centrum i Vence, den smukke landsby Saint-Paul-de-Vence, og kunstmuseet ved Fondation Maeght tæt derved.

Nord for Nice er der en fascinerende mangfoldighed af forhistoriske højtbeliggende landsbyer hver med deres egen helt specielle charme (og udsigt over landskabet): Eze, La Gaude, Saint-Jeannet, Falicon, Colomars, Aspremont, Castagniers, Tourrette-Levens, Saint-Blaise, La Roquette-sur-Var, Levens, Coaraze, Duranus.
Længere østpå mod grænsen til Italien er Sospel et besøg værd, og videre ind i Royadalen for at besøge bjergbyerne Saorge og Tende og Merveillesdalen.

Endelig er den tredje region den mere bjergrige nordlige halvdel af området sædvanligvis uden for rækkevidde for endagsturister, men med masser af storslåede scenerier. Herunder den omfattende Mercantour Nationalpark, og der er masser af muligheder for de, der søger en aktiv ferie – se udendørs aktiviteter i Alpes-Maritimes – herunder vandreture, cykling på mountainbike, huler, bjergklatring, hanggliding og kajaksejlads.