Stor amerikansk satsning på nordisk kunst og kultur

Fra den 19. februar 2013 og fire uger frem sætter kulturfestivalen, Nordic Cool, i Washington fokus på kunst og kultur fra de nordiske lande.

John F. Kennedy Center for the Performing Arts, der er et af USA’s største kulturcentre, har således inviteret over 700 kunstnere fra de fem nordiske lande, samt Grønland, Færøerne og Åland. Blandt de inviterede er også en lang række danske kunstnere, som repræsenterer et bredt udsnit af dansk kunst og kultur.

Lyskunstneren Jesper Kongshaug vil for eksempel hver aften bade Kennedy Centrets hvide facader i nordlys skabt til lejligheden, og dansk børneteater laver nye versioner af blandt andet H.C. Andersens eventyr – og går i dialog med amerikanske skolebørn herom. I musikprogrammet ses det danske islæt blandt andet i skikkelse af Caroline Henderson og pianist og komponist Jakob Anderskov samt klassisk musiker Trio con Brio og den danske sopran Inger Dam Jensen.

Hvad er Nordisk kultur?

Ifølge pressemeddelelsen fra John F. Kennedy Center for the Performing Arts vil kulturfestivalen søge svar på hvad “Nordisk” er, og skabe en øget værdsættelse af den nordiske kulturarv.

”Kennedy Centret har en lang tradition for at skabe internationale kunst- og kulturfestivaler, men dette er første gang, vi dykker så dybt ned i de nordiske landes rige kultur,” udtaler Kennedy Centrets Præsident Michael M. Kaiser. “Det er en region som byder på meget interessant kunst, men som jeg ikke tror er så kendt eller forstået”, fortsætter Kaiser.

Nordisk gastronomi, som er blandt verdens bedste, vil også være repræsenteret på festivalen, hvor kokke fra nogle af de bedste nordiske restauranter skaber menuer, som serveres i centerets restauranter i løbet af festivalen.

International profilering og skulderklap

Nordic Cool festivalen er en enestående mulighed for at profilere de nordiske lande. Den norske kulturminister og nuværende formand for de nordiske kulturministre, Hadia Tajik, ser således den amerikanske satsning på nordisk både som et skulderklap og en mulighed: “Med Nordic Cool kan vi nu præsentere et kræsent internationalt publikum for et massivt opbud af nordisk kunst og kultur – sammen med vores nordiske politiske kerneværdier.”

Den danske kulturminister Uffe Elbæk udtrykker ligledes begjestring: ”I USA oplever vi i disse år en stor interesse for dansk kunst og kultur. Kennedy Centret er en af USA’s største kulturinstitutioner, og derfor er det selvfølgelig fantastisk, at de tager initiativ til en stor og ambitiøs kulturfestival, der giver amerikanerne mulighed for at udforske den nordiske kunst og kultur på tæt hold. Kennedy Centrets store satsning på Norden er en oplagt mulighed for at vise den mangfoldighed, der udfolder sig i de nordiske lande. Jeg glæder mig meget til at opleve, hvad amerikanerne siger til mødet med det moderne Norden som hele.”

Nordic Cool 2013 finansieres af John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington med tilskud fra Nordisk Ministerråd og de respektive nordiske lande og fra Nordisk Kulturfond.

Du kan læse mere om Nordic Cool 2013, der finder sted fra d. 19. februar til d. 17. marts 2013, og se det fulde dagsprogram på den officielle hjemmeside her