Jerez de la Frontera i Cádiz-provinsen

Kun 20 km fra kysten i Cádiz-provinsen, en bekvem endagstur fra Costa del Sol, ligger Jerez de la Frontera. Byen er berømt for to ting, vin og heste – og de følges ad.

Velhavende vindyrkere, der har boet i området i generationer, etablerede sig med kæmpemæssige jordbesiddelser, og de var ikke sene til at tilpasse det landlige livs nødvendigheder til deres livsstil.

Byen rummer over 200 sherry-bodegas, vinhuse, og de besøgende kan blive vist rundt i de kølige, mugduftende kældre hos så berømte producenter som González Byass, Sandeman, Williams and Humbert, Harvey og Domecq. Jerez har også et interessant, gammelt jødisk kvarter, Barrio de Santiago, hvor man kan gå en hyggelig tur.

To gange om året er byen på den anden ende, når de to vigtigste, internationalt berømte begivenheder løber af stabelen: Feria del Caballo og Feria de la Vendimia.

I maj henter opdrætterne deres absolut bedste dyr frem, og i en uge er der opvisning af haute école-dressur, vaquera-dressur (unik, andalusisk dressur), og der er opvisninger i spring, kørsel med vogne og fremvisning af fuldblodsheste. Der nydes selvfølgelig sherry og tapas, og som supplement kan man se tyrefægtning og flamencodans.

Vinhøsten finder sted i september, og det giver anledning til lignende festligheder, når druerne skal i pressen.

Sherry-bodegaer

Mange af byens vinhuse lukker i august, men resten af året er der rundvisninger med engelsktalende guider. Det er nødvendigt at bestille plads i forvejen. Hver bodega har en tradition for at lade forskellige berømtheder signere sherry-fadene, og besøgende i Gonzáles Byass’ bodega kan gå rundt i den særlige afdeling og finde fade med autografer af f.eks. general Franco og Orson Welles. På rundvisningerne demonstreres principperne for fremstilling af sherry og brandy, og til slut gives der smagsprøver efter devisen ”hvis du ikke har fået et glas før elleve, må du se at få elleve glas før et”. Sherryen luftes ved at man hælder den i de små glas, copitas, i en lang, tynd stråle på en meters længde.

Den Kongelige Andalusiske Rideskole

Den Kongelige Andalusiske Rideskole ligger ved siden af et palads fra det 19. årh. i en dejlig park, Recreo de las Cadenas, og den betragtes som den førende dressurskole i verden. Den spanske fuldblodshest er modig og intelligent, bevæger sig med ynde og har en karakteristisk lang man og hale. Den er helt ideel til de indviklede manøvrer, som haute école-dressuren kræver, og i Spanien siger man, at hestene ”danser”. Der er opvisning hver tirsdag og torsdag kl. 12.00 (undtagen helligdage). Det er klogt at booke pladser i forvejen. Opvisningen svarer i indhold til Den Spanske Rideskole i Wien. Alternativt kan de besøgende se hestene blive trænet på de øvrige hverdage, og der er rundvisninger i staldene og i de rum, hvor hovedtøj og sadler opbevares. Åbent mandag-onsdag samt fredag 11.00-13.00.

Jerez bymidte

De fleste seværdigheder ligger i behagelig gåafstand fra Plaza del Arenal. I lighed med andre byer i Andalusien var Jerez engang besat af maurerne, og det gamle, mauriske Alzácar blev bygget af almohaderne i det 11. årh. (åbent dagligt 10.30-14.00 og 16.00-18.00) i august kun om formiddagen. Det originale tårn og dele af de arabiske bade eksisterer stadig. Øst for Plaza del Arenal ligger kirken San Salvador eller La Colegiata, der er bygget i en blanding af gotisk stil og renæssancestil. Overfor kirken ligger Barrio de Santiago, et spændende virvar af smalle gader, der engang var byens sigøjnerkvarter,og her ses resterne af den gamle bymur. Der er adskillige interessante gotiske kirker og et lille arkæologisk museum, og her finder man også Den Andalusiske Flamenco-sammenslutning, der har til huse i en elegant bygning fra det 18. årh.. Der gives koncerter og opvisninger året rundt, og hver hele time om formiddagen på hverdage kan man se en audiovisuel præsentation af flamencoens historie. Åbent mandag-fredag 9.00-14.00, lørdag og søndag lukket. Palacio Pemartín, Plaza San Juan l, tlf. 956 34 92 65. Lidt længere mod nord, ikke langt fra rideskolen på Calle Cervantes, ligger Museo de Relojes, et museum med en imponerende samling på mere end 300 antikke ure, alle fuldt funktionsdygtige. Denne samling siges at være en af Europas fineste. Åbent mandag-lørdag 10.00-14.00. Palacete la Atalaya, c/Cervantes 3, tlf. 956 18 21 00.