Hvad finder man i Veneto?

Veneto var engang den venetianske republik La Serenissimas vugge, og er i dag én af de rigeste og mest industrielt udviklede regioner i Italien. Regionen Veneto strækker sig fra den østrigske grænse i nord til Emilia Romagna i syd, og fra grænsen til Lombardiet i vest til Friuli og Adriaterhavet i øst.

Regionen er præget af bjerge og bakker i nord og sletter i syd. Bjergene omfatter både præalperne, herunder Asigo-plateauet, Lessini-bjergene og Monte Baldo, og subalperne, blandt andet bakkerne omkring Colli di Asolo, Conegliano og Il Montello. Slettelandet mod syd er for det meste frugtbart, eftersom jordbunden udgøres af flodaflejringer. Omkring Gardasøen, som breder sig ind i regionen fra nabo-regionen Lombardiet, er klimaet varmt og mildt på grund af de omkringliggende bjerge, der beskytter mod de kolde vinde fra nord.

Veneto – stor historisk betydning

Veneto-regionen har historisk haft en stor betydning indenfor kunst, handel og kultur. Allerede i det fjerde århundrede før Kristus blomstrede den ventianske kultur, hvor man udviklede sit eget sprog, venetiansk, der er beslægtet med, men også adskiller sig fra latin. Fra den sidste del af middelalderen indtil 1700 udgjorde regionen en vigtig del af republikken la Serenissima, som ikke bare var et italiensk, men et europæisk centrum for kunst, handel og kultur. I denne periode var La Serenissima en merkantil supermagt, beriget af dens maritime handel fra Venedigs havn, og herskede ikke bare over Veneto, men også over Friuli, Lombardiet, Romagna, Istra og Dalmatia, foruden flere ionske øer i det græske øhav

Venedig i Veneto

Hovedbyen i regionen er Verona, men regionen er langt mere kendt for Venedig, “Adriaterhavets Dronning”, som med sin skønhed og sin kulturelle arv har tiltrukket et væld af malere, forfattere og andre kunstnere gennem tiderne, såsom forfatterne Proust, Hemingway og Mann, for bare at nævne et par stykker. Byen nøjes ikke med at tiltrække kunstnere, men byder selv på en overdådighed af vidunderlige kunstkatte. Ingen by i verden kan f.eks. opbyde en sådan rigdom af store malere gennem tiderne som Venedig, fra Bellini, Giorgione, Tizian, Tintoretto til Tiepolo og Guardi. I byens berømte operahus La Fenice, der nedbrændte i 1996, og siden er blevet omhyggeligt genopbygget, har der været førsteopførelser af Verdis operaer La Traviata og Rigoletto. Desuden bugner byen af historiske pladser, kirker, paladser, broer, statuer og kanaler, der gør et besøg i byen til en uomgængelig del af et besøg i Veneto-regionen.

Den rige og raffinerede hovedby Verona, den historiske by Padova, og Vicenza, der er præget af højrenæssancens førende arkitekt, Andrea di Petros værker, er andre væsentlige byer i regionen.