Historisk fransk landsby truet af egen succes

Den franske middelalder-landsby Saint-Cirq-Lapopie har modtaget kåringen til “Frankrigs yndlingslandsby” med blandede følelser.

Siden et fransk tv-program kårede tilbage i juni den idylliske landsby til den bedste af sin slag i Frankrig, har landsbyen oplevet en markant stigning i besøgstallet, og det har fået nogle til at frygte for byens fremtid.

Saint-Cirq-Lapopie er i forvejen en af Frankrigs populære seværdigheder med mere end 400.000 besøgende årligt, men eksperter frygter at den ekstra eksponering fra tv-kåringen vil øge dette tal betragteligt, som kan slide mere på den gamle landsby end godt er. De lokale turistmyndigheder udtrykker dog ikke bekymring ved udsigten til flere besøgende eller frygt for at Saint-Cirq-Lapopie mister sit særpræg:

“Vores landsby ser måske nok skrøbelig ud, men den har overlevet i århundreder,” siger Virginie Seguin, chef for det lokale turistkontor til AFP, og fortsætter: “Udfordringen for os består i at byde turister mens vi bevarer vores autenticitet og fredlige atmosfære.”. Seguin medgiver dog at de mange ekstra besøgende kan give problemer på grund af mangel på parkeringspladser

De forretningsdrivende i Saint-Cirq-Lapopie nyder da også godt den fornyede interesse. Således fortæller Sophie Darrieux, som driver en souvenirbutik, til the Guardian: “Som forretningskvinde; jo flere flok desto bedre. Under alle omstændigheder, med turisme er det alt eller intet. Enten kommer der besøgende eller også er landsbyen død”.

Udsigt over Saint-Cirq-Lapopie. Kulturrejser til Frankrig.

Udsigt over Saint-Cirq-Lapopie. Foto: Jean-Marc Astesana

Saint-Cirq-Lapopie’s smukke beliggenhed på en klippe 100 meter over floden Lot er med til at gøre byen et populært og smukt udflugtmål, men var oprindeligt vigtig i forsvaret af byen. Saint-Cirq-Lapopie har da også gennem århundrederne modstået de fleste forsøg på erobring, blandt andet i 1199 da Richard Løvehjerte forsøgte at indtage byen.

Læs mere om middelalderlandsbyen Saint-Cirq-Lapopie på den officielle hjemmeside her