Håndbroderi på Madeira

Håndbroderierne fra Madeira bliver af mange kendere betragtet som de fineste i verden. Gennem de sidste 150 år har Madeira samlet ekspertise fra de hurtigt forsvindende brodericentre i Europa og samlet disse forskellige stilarter til en karakteristisk stil, der på grund af sin høje kvalitet er blevet en verdensomspændende succes.

Broderi-industriens begyndelse på Madeira

Historien begynder i 1860’erne da Elizabeth Phelps, yngste datter af en velhavende vinbonde, bekymrer sig over de dårlige indtjeningsmuligheder arbejderne har efter sygdommen Phyloxera rammer druerne. Brodering, ofte brugt som tidsfordriv, bliver under ledelse af Elizabeth Phelps derfor forvandledt til en ”hytteindustri”. Hun benyttede sig af sine oversøiske forbindelser og sin egen dygtighed, hovedsagelig som organisator og sine evner til at motivere sine omgivelser. Broderierne fra Madeira blev især solgt til engelske victorianske saloner.

Selv om der således var en pulserende broderiindustri i begyndelsen af det 19. århundrede, begyndte det at gå tilbage i løbet årene 1914-18 (Første Verdenskrig) og industrien blev i vid udstrækning overtaget af syriske og libanesiske fabrikanter, som masseproducerede enkle produkter af en tvivlsom kvalitet, hovedsageligt til det amerikanske marked. I efterkrigsårene oplevede man imidlertid en manglende efterspørgsel for produkter af høj kvalitet, ligesom man oplevede en ny iværksætterånd. Det var i denne periode at mange af de i dag eksisterende firmaer blev grundlagt, så som Patríco & Gouveira (1925), Imperial de Bordados (1926) og J.A. Teixeira (1937).

Broderi-markedets ekspandering på Madeira

De næste 40 år var domineret af et stort markedspotentiale i USA, som toppede i 1950’erne. Mange af de største firmaer var ejet af amerikanere, inkl. Jabara, Imperial og Margab Linens. I begyndelsen af 1970’erne, hvor der blev åbnet til det kinesiske marked, faldt handlen med USA drastisk. Siden den tid, med undtagelse af en blomstrende handel med det sydlige Italien, som aftog i begyndelsen af 1990’erne, har intet enkelt marked domineret og haft så stor indflydelse på industrien.

Nu til dags er håndlavede broderier fra Madeira stadig et populær souvenir for mange besøgende, som kommer til Madeira på kulturrejse.