Grand Hôtel og Operakällaren i Stockholm

Grand Hôtel og Operakällaren er gæstfrihedens højborge for nobelprisvindere og de pengestærke i Stockholm. Er du på kulturrejse til byen og vil give dig selv en ekstra oplevelse, ja så læs mere i dette indlæg, men du har nok allerede regnet ud at det er ikke Stockholms billigste hotel og restaurant!

Grand Hôtel i Stockholm

I anden uge af december er Grand Hôtel vært for nobelpristagerne og deres følge, men alle kan opleve samme uovertrufne gæstfrihed året rundt på Sveriges bedste hotel, der ligger fornemt ved vandet lige midt i Stockholm. Også andre end hotelgæster bør kigge indenfor i dette vartegn fra 1874 med en stemning fra de gode, gamle dage, om så blot for et enkelt måltid i den glasdækkede Grands Veranda (kendt for sit legendariske smörgåsbord og sine hjemmelavede kager) med udsigt over havnen eller en drink i den klassiske Cadier Bar. Grand Hôtel er privatejet – et forhold, der fremgår af den tiltalende atmosfære og af ledelsens ubrydelige credo, at hver gæst, der kommer her, skal behandles som en “hellig gæst”. Noget af Europas allermest krævende gourmeter vender jævnligt tilbage til hotellets fremragende Franska Matsalen (Den franske Spisesalon), hvis kandelaberoplyste indretning er den rene og skære magi. Den pragtfulde udsigt over vandet om aftenen til det oplyste kongeslot akkompagnerer en fuldstændig overvældende middag og Sveriges mest imponerende vinkælder. Har man stadig penge tilovers, kan man bede om et værelse med udsigt over havnen og derpå bestille bord til det næste måltid på den nærliggende Operakällaren. Grand Hôtel finder du på adressen Södra Blasieholmshamnen 8 i Stockholm

Restaurant Operakällaren

Den uhæmmet luksuriøse Operakällaren med sin beliggenhed i Det kongelige Operahus, lige over for kongeslottet, er en af Skandinaviens mest berømte restauranter, et rent madtempel, siden det åbnede i 1787 efter et dekret af kong Gustav 3. (som blev snigmyrdet i 1792 i Operahuset under et maskebal ,hvilket inspirerede Verdi til at komponere Un Ballo in Maschera (Maskeballet). Den har sidenudviklet sig til et kompleks af mange restauranter, der varierer med hensyn til formalitet og priser, men det er den fornemme belle époue-salon, der er trækplasteret under ledelse af medejeren Stefan Catenacci, som er kulinarisk rådgiver for det svenske kongehus. Dette er byens mest pragtfulde sted at indtage sit aftensmåltid med luksuøse orientalske tæpper, udskårne væg- og loftspaneler i egetræ, halvvovede vægmalerier, ekstravagante krystallysekroner og en betjening lige så blankpoleret som sølvtøjet. En rensdyrkalvefilet og årstidens vildtretter understreger det svenske og internationale køkken. Vinkortet er fremragende, men overvej at skåle for de lange sommerdage i Stenborgare, restaurantens egen snaps. Vil du spise på restaurant Operakällaren så er der indgang fra Kungsträdgården, Karl XII’s Torg 2, men husk at bestille bord! Læs evt. mere om operakallaren.

Her på bloggen om kulturrejser kan du læse om udvalgte hoteller og restauranter i andre indlæg, også hoteller og restauranter i et mere “normalt” prisniveau.